Isnin, 16 Ogos 2010

Udang Rock N Roll

DSC_0930
UDANG ROCK n ROLL

Salam ramadhan buat semua ;-),

Alhamdulillah kenyang dahh :D ada lg 2 ekor udang belen hihihi... nanti nak antor kat sapa ya? :D.. Hari ni byk kerja sikit mcm biasa, dan alhamdulillah jugak proses pemindahan akn berjalan tak lama lagi :-) mekaseh buat semua atas doanyer.. Owner akn dtg ni indonesia tp tak tanyer pulak ya islam ke tak tp tgk gaya mcm bukan islam sbb nama dia catherine harsono nama ayah mmg jawalah ehehe.... sgt baik dan rasanyer mudah berurusan, proses bersemuka pun alhamdulillah tak de masalah..minggu ni akn serahkan deposit n urusan contract... baru leh tarik lafas nega n sudah serahkan notis pd current owner, lepas ni nak pkir beli munga sbb umahnyer sgt luas berbanding skrg ni sbb yg bestnyer dapurnyer LUASSSSSS yahoooooo!!! suke sgt dapur luas2 ni senang nak bergerak cabinet pun byk pastu perabut pun kaler gelap taklah kotor kan kan kan :D.. tutup citer pasal rumah bukak buku resepi pulak :D

Sana sini org dah ber rock n roll kan kan? Hari ni giliran kita pulak, Resepi asal dr MAJALAH ANEKA RASA n telah dpopularkan oleh KAK UMMI KUANTAN , Mekaseh byk2 kak atas resepi yg dkongsikan bersama n mintak izin jugak resepinyer ;-) sedap banget udang ni :D Udang HARIMAU jer udang pak janggut tarak! ehehehe....Tapi kan udang ni tersilap step lah masaknyer, kita masak sos pastu masukkan udang ahahaha.... dah tak jd rock n roll lah dah jd dangdut versi siam :D

UDANG ROCK n ROLL

Bahan-bahan
  • 500 gm udang (k.ummi guna udang galah) - aku gune udang rimauu!!
  • 1 sudu besar bawang putih yang dicincang
  • 2 sudu besar minyak

Bahan-Bahan Untuk Sos:-

  • 1 sudu besar taucu biji- ganti dgn tauchu pedas
  • 2 sudu besar cili padi yang dicincang
  • 2 sudu besar sawi jeruk (kai choy) - dicincang
  • 2 sudu besar cendawan butang yang dicincang
  • 2 sudu besar cili sos
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos plum - yg ni xde ganti dgn lime juice
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
  • 200 ml air
  • 3 sudu besar minyak
  • sedikit minyak bijan

DSC_0931

Cara Memasak

  1. UDANG :- Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang.. Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 - 6 minit. Tutup api dan ketepikan. Masak sos seperti di bawah
  2. BAHAN SOS :- Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi, taucu, sawi jeruk dan cendawan cincang tadi. Kacau dan masukkan bahan2 sos yang dicampur tadi. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Masukkan minyak bijan. Kacau rata dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau dan bila sos nya agak pekat tutup api. Tuangkan ke atas udang tadi dan gaul rata. Hidangkan..

2 ulasan:

Ayu berkata...

salam ika'
bila buka blog ika, akak terperasan,
apasal pulak ada double sound lagu korean tu..walhal akak buka my blog aje..rupanya kat sini pun korean juga ya..kiki..

udang rock & roll, tapi kita dengar kpop, pun boleh lah kan ika!..hehe..

Deliah's Deli berkata...

salam ika...kite dtg nk b'rock n roll dangdut gak smbil mkn pulut lapis2 yg cun yg bwh tu...:)