Khamis, 12 Ogos 2010

Chocolate Oatmeal Cookies


DSC_0633
CHOCOLATE OATMEAL COOKIES

Salam kembali masih d bulan yg sama bulan ramadhan :-),

Oppssss... belum raya lagi yaaa hihihi.... ni sajer nak mencuba cuba sebelum puasa itu hari kot2 leh buat sekut raya kalau rajin lebih kalau rajinnyer kurang BELI jer sume, mmg sya sudah mengORDER sana sini sbb dah set MALAS nak buat sekut raya tahun ni buat pun sikit2 jer kot :D.. Sedap taw kukis ni, resepi ni asalnyer kat umah IZAH pastu KAK HANA buat resepi asal kat SINI, mmg best kita pun keja tokok tambah mcm kak hana ehehe... kita yg buat dia kan jdnyer kena ikut tgn yg buat :D.. Mcm biasa, cn dr umah KAK HANA leh g umah IZAH jugak :-) Mintak ijin n halal ya :D... mode**kebingungan tak tahu nak masak apa**, bengong mmg tuan umah kalau dah puasa2 niii sbb kena masak lauk asing2!!!! kecuali TAK PEDAS :D

CHOCOLATE OATMEAL COOKIES

Bahan-bahan
  • 90g butter
  • 25g gula perang
  • 25g gula halus
  • 1 biiji telur (60g) - kocok
  • 1 sk esen vanila
  • 1/4 sk garam
  • 100g tepung gandum
  • 100g oatmeal - hana campur nestum>>sama dgn kita
  • 20g dark semisweet - cincang - hana tk ltk>>sama jugak!
  • 50g walnut - cincang - juga tak letak>>yg ni letak :D
  • 60g chocolate chips
  • 1 sudu besar tepung jagung - nih hana tambah>>sama jugak!

DSC_0631

Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 190. Alaskan loyang dengan baking paper.
  • Dalam mangkuk, satukan butter dan gula. Pukul menggunakan whisk hingga fluffy.
  • Masukkan telur, esen, garam. Kacau sebati.
  • Masukkan pula tepung dan kacau menggunakan spatula.
  • Masukkan choc chips, walnut dan dark choc. Kacau lg sebati.
  • Ambil sesudu demi sesudu dan letak si atas loyang yang beralaskan baking paper td. Dan tekan sedikit menggunakan garfu.
  • Bakar selama 10-15min atau hingga keperangan.
  • Sejukkan di atas redai. Siap dihidang.

7 ulasan:

ibh berkata...

Rajin betui ika ni..dah brownies..cookies lak..
Balik mesia nanti..duduk dekat aa..jd jiran akak..ekekekee

krim2 cookies skit tuk akak buat stok raya nanti..wink..wink (^_~)

Ayu berkata...

Ika, ada cookies pulak ya..
ingat nak buat juga cookies yg pakai oat juga..tapi bulan posa ni ..bila pulak nak crunch2 cookies macam tak ada masa pulak nak makan..hehe..
kasi sini sikit..buat jamah2 aje..

Kerull @ Kay Enn berkata...

Wah ika..bukan main awal mengetest wat biskut ni..bak sini sebalang..hu hu nak rasa...

HALAMANKU berkata...

Salam wah Ika rajinnyer...mmm bau sampai sini he he he meh lah sebalang.. pasti syedap n rapuhkan? he he he

Jiya berkata...

oittt.. awal nko mengkukis.. semangat nak raya nighhh!! hehehe

Juwita Jamaludin berkata...

ika.. dah start enjin buat kuih ke... oishisou... tambah yang chip banyak tu

warung GAJAHPUTEH berkata...

ika..
sy ni baru nk bjinak2 wat kukis/masak memasak
nk tny la..

1. loyang yg dah lapik baking paper tu...kena sapu butter plak ke atas baking paper tu

2. pakai api atas/ bawah/ atasbawah?

3. cemana nak dpt bentuk kerepot camtu eh...sbb kukis cantik kalo x berbentuk camtu....just amik adunan pakai sudu then tekan sket ngan garfu je eh???

TQQQQQQQQQ... ;)