Khamis, 25 Mac 2010

Agar2 Koktel

AGAR2 KOKTEL

Salam kembali n akn kembali esok hari insyaAllah :D,

Sana sini puding lah agar2 lah sakit mata sakit tekak! hihihi....Haaa..ni buat td pg, panas2 ni kan mcm dah boring pulak asyik melantak aissssss jerrr kali ni sejukkan tekak dgn agar2 atau puding2 pulak :D ehehe.. Resepi dekat MyR dr HONEY mekaseh ya tuan punyer resepi mintak halal n izin juga resepinyer ;-).. Sedap tp kita tak suke lah mkn agar2 gini jerr mesti nak berkuah walahhhhh.. ini dietnyer ahahahaha... alaaa...mkn sikit jerrrr tak byk pun buat lepas kempunan kan.. kuah dia tu main sembarang jerr tak de sukat2 letak susu cair, tepung kastard dgn gula! hihihi... sedaplah! jom makan! Cuma tang koktelnyer ni yg tak puas hati byk, NENAS jerr yg melambak dlm tuu lain2 cuma cetoet jerr huh! mentang nenas murah huh! tu yg jd kaler dia pun pucat semacam jerrr.. :D nxt time kena guna buah sebijik2 tu baru best :D.. Ni resepinyer kat bwh ni ya :D mekaseh ya puan resepi :-)..

AGAR2 KOKTEL

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 10g serbuk agar-agar
  • 1.5 liter air(5 gelas)
  • 100ml(1/2 cwn) susu cair
  • 200g gula
  • 1 tin besar koktel
  • 2 helai daun pandan



campakkan laici 4 biji :D

Cara-cara

  1. Masukkan serbuk agar-agar, air, sirap koktel, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  2. Perlahankan api. Ambik semangkuk agar-agar dan sejukkan. Kalau nak cepat boleh alaskan air yg bercampur dengan ketulan ais. Bila dah nampak nak keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul.
  3. Dalam periuk agar-agar tadi masukkan pula susu. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian padamkan api.
  4. Tapiskan agar-agar susu(dr dlm periuk) dan masukkan ke dalam loyang untuk bekukan agar-agar.
  5. Masukkan juga koktel dan semangkuk agar-agar tadi (dlm langkah 2)
  6. Sejukkan dan kemudian bolehlah letak dalam peti ais.

1 ulasan:

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika, agar agar ni makan sejuk sjuk nyamannnnn je kat anak tekak