Rabu, 24 Mac 2010

Microwave Banana Puding

MICROWAVE BANANA PUDING


Salam dtgh hari sume ;-),

PISANG?? kita akn carik resepi pisang yg menarik sbb kita suke pisang suka bau pisang yg ekna bakar atau kukus atau apa2 lah bau yg kena masak ni tp bukan bau pisang fresh yg tu kita tak suke tapi kita suke makan pisang hihihi..... Pg td jalan2 kat umah IJAN ada resepi baru ni! nmpk sgt menarik, dlm dok berblogwalking kita nyambil2 buat benda ni lah! punyer lah tak sabo! sedapppp sgt! suke rasa pisang! Sapa yg nak mencuba mmg dgalakkan mencuba cuma kuantiti gula tolong kurangkan ikut kemanisan pisang sbb kalau ikut kan resepi tu suh letak 100g rasanyer mmg dah manis tahap kena kencing manis hihihi... kita kurangkan pd 70g nice sgt! leh mkn dgn cekelat n sekrem lagi! mmg best dessert ni.. Mekaseh ijan atas resepi yg mabeles ni.. ;-) Mintak ijin n halal resepinyer n resepi asal dr BBC Goodfood Magazine n kita cnp dr umah IJAN tenkiuuu!!!

MICROWAVE BANANA PUDING

Adapted from BBC GoodFood Magazine, April 2010 pg.38

  • 100 gram butter, softened
  • 2 ripe bananas
  • 100 gram muscovado sugar (I used normal sugar. It was a bit too sweet for me. I would reduce the amount next time)>>kita letak 70g gula biasa tu jer
  • 100 gram self-raising flour (I used normal flour)>>sama, dan jugak tmbhkan baking powder dlm 1/2sk
  • 2 tsp ground cinnamon (I reduced to 1 tsp)>> secubit jer :D
  • 2 eggs (I replaced with Egg Replacer Powder)>>letak sebiji dah ok :-)
  • 2 tbsp milk
  • icing sugar, toffee sauce, and ice cream to serve, if you like ( I used ready made vanilla cream)

Taburkan cocoa powder pastu tuang cekelat n letak sekrim vanilla mcm yg dsuggestkan, walahhhhh! enak banget! hihihi..

METHOD:
  1. Put the butter in a 1-litre baking dish and microwave for about 30 secs-1 min until melted.
  2. Add 1 1/2 mashed bananas, sugar, flour, cinnamon, eggs and milk. Mix together well.
  3. Slice the remaining banana over the top, then return to the microwave and cook on High for 8 mins until cooked through and risen.
  4. Serve warm, dusted with icing sugar, if you like, with a drizzle of toffee sauce and a scoop of vanilla ice cream.
Cara2 dia ni kita cairkan butter then campur sume bhn :D xtra cepat hihihi...

4 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Wah Ika...cepat sungguh dah wat yer...nak try jugak lah macam ni....hehehe!

Solehah berkata...

apa yang coklat2 kat atas puding tu kak?sedapnya tgk gambo tu..

JC berkata...

Nampak senang nk buat nya ia..looks yum too..rajin le Ika ni..untung ur kids & hb dpt mak & wifey yg rajin..take care dear

PALATABLE berkata...

Salam Ika, resepi yang mudah dan sedap utk di buat.....

http://treatntrick.blogspot.com