Isnin, 22 Mac 2010

Ayam Percik Lada Hitam

AYAM PERCIK LADA HITAM

Salam Dptg hari buat semua ;-),

Hari ninyer menu ayam ayam ayam ayam hihihi..... Dah masuk list lepas publishnyer n3 tang ayam ni kat umah KAK YATIE US mekaseh kak bg idea tp nak masaknyer baru hari ni, maklum lah list sgtlah panjangnyer :D.. Cuma cara masak tu kita ikut cara kita sbb dah tersilap step ehehe.. apa pun sedap! rasa ld hitam tenggelam sbb kita guna lada kering :D.. kang letak byk2 takut tak leh telan sbb pedas! Ok, selesai sudah makan2 pasni nak g menggosok dgn susun baju yg menggunung kat dlm almari, ni lah tabiat buruk kita yg tak leh ilang sgt nii.. lepas gosok baju sume kita liat betul nak susun kat dlm gerobok sampaikan baju dlm almari habis! Si abang pulak siap perli, Mama, nape baju tak de dlm gobok ni?? hihihi.. alaaa...nanti lah mama susun hihihi... Ok, jemput makan sume! Resepi asal dr KAK HANIELIZA mekaseh ya kak n cnp dr umah KAK YATIE US mekaseh jugak kak yatie.. Mintak izin n halal resepinyer ya :-)

AYAM PERCIK LADA HITAM

Bahan-Bahan
1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
2 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
garam dan gula

Bahan Kisar

1 s/b lada hitam
5 tangkai ciliapi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai



Cara-cara
  1. Bersihkan ayam.
  2. Masukkkan semua bahan2 kisar dalam kuali dan biarkan mendidih.
  3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
  5. Masakkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat.
  6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya.

1 ulasan:

Sueozana berkata...

Salamualakum tuan rumah...

Ija..K sue dtg amik resepi ayam percik tau.. halal yea? Kluarga k sue mmang suka sgt ayam percik ni.. tq yea. wslm.