Khamis, 25 Mac 2010

Apple Bread

APPLE BREAD

Salam selamat pagi sume :-),

Satu lg resepi dr umah SHINTA, apple bread.. tgk bhn2nyer pun senang sgt!!!! sikit jer bhn2nyer kita pun apa lglah mlm td mula projek sambil masakkan tuk ninja tu sambik menggulung gulung buat bf hari niii :D roti lagi! tak pe roti mmg sesuwai buat bf atau pun apa2 keadaan sekali pun! hihihi.... tang epal tu letak kaler kuning terlebih sudah! abis tgn sume kuning!.. Sapa2 yg nak try leh try cuma gulungan kita ni tak kemas mcm tuan punyer resepi nii :D tak kisah janji sedap! cuma terlebih bakar pulak dok sibuk tgk tv hihihi... Jemput makan sume!!! Mbak shinta., minta ijin n halal resepinyer sekali lagi tenkiuuuu!!! :-) Resepi asal leh klik kat SINI website jepun. Cnp dr umah KAK SHINTA.. tq!

APPLE BREAD

Bahan :
200 gr terigu protein tinggi
20 gr gula pasir
4 gr ragi instant (saya tambah jadi 5 gr)
20 gr telur (saya pake 1 butir kuning telur aja)
100 ml air hangat (saya ganti 100 ml susu cair hangat)
20 gr margarin/butter
1/2 sdt garam

Apel rebus :
1 buah apel
30 gr gula pasir
2 sdm air lemon

Topping : susu cair atau kuning telur.


lepas bakar sapu mentega then tabur caster sugar sedap!!

Cara membuat :
1. Campur terigu, gula dan ragi instant lalu aduk rata dengan whisker.
2. Masukkan kuning telur, uleni sambil ditambahkan susu/air sedikit demi sedikit. Uleni hingga setengah kalis.
3. Masukkan margarin/butter, uleni kembali. Kemudian baru tambahkan garam. Uleni hingga kalis dan elastis.
4. Istirahatkan adonan dalam wadah tertutup di tempat hangat selama 45-50 menit.
5. Sementara itu buat apel rebus. Kupas apel, iris setebal kurleb 1 cm dan potong sebesar 1 ruas jari. Cuci bersih, tiriskan lalu aduk-aduk dengan air lemon, diamkan kurleb 5 menit. Lalu tiriskan kembali. Selanjutnya :
a. Bila memakai microwave/renji, taburi irisan apel dengan gula lalu panaskan selama 5 menit. Angkat, biarkan dingin.
b. Tempatkan apel pada panci kecil, taburi gula dan beri sedikit air. Panaskan hingga gula larut dan apel berubah warna menjadi lebih kuning.
6. Ambil adonan roti, tipiskan dengan rolling pin sampai setebal kurleb 1-2 cm dan bentuk persegi panjang. Letakkan irisan apel secara merata di atasnya. Lalu gulung sambil dipadatkan (seperti membuat roll cake).
7. Potong gulungan tersebut (dengan pisau atau scapper) setebal 4-5 cm. Letakkan masing-masing potongan di dalam loyang yang telah dioles margarin, dan atur jarak antara satu dengan yang lain karena adonan akan mengembang. Atau bisa juga pada paper cup kecil, kalo mau satu-satu aja.
8. Diamkan lagi selama 15 menit. Lalu olesi topping.
9. Panggang pada suhu 180 C selama 30 menit.

UNTUK ALIH BAHASA nanti lepas free sikit kita update.. :D tak pun leh g kat link tuk resepi asal tu kat SINI

4 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Ikaaaa nak sektoi roti tu Dik...Akak dah kehabisan tepung roti ni Dik.....harus mendapatkannya hujung minggu ni...geram tengok menu roti korang!

Yat Maria berkata...

Slm Ika..rajin Ika buat itu ini... this resepi pakai tpg terigu protein tinggi? apa tu? never seen & never tried this roti, but I;m sure sedap kan..gebuss nya

Sueozana berkata...

Salam Ika..
Teruja k sue tgok apple bread ika.. buat roti, masak sup, bleh wat buka puasa ari ni... Ermm.. thank you bele2 mch...hehe..

Tanpa Nama berkata...

Niсe pοst. I leаrn ѕomеthing neω and chаllenging on sites I stumbleupon еveryday.
It ωіll аlωays be helpful to read аrticles from otheг
authors and praсtice a little somethіng from their wеb sitеs.



Fеel freе to vіѕit mу site; http://www.mattph.org.tw