Khamis, 11 Mac 2010

My Happiness Burger

MY HAPPINESS BURGER

Salam kembali tuk hari ni ;-),

Ok ni n3 last tuk hari ni, sana sini org buat burger terseksa betull zahir dan batin hihihi.... tp kita buat style kitalah kan style ala2 McD tuuu tak pe tak same tp rasa dah ok ni best burger ever! cewahhhhh! betul tau! sbb prosperity burger pun kita tak pernah makan :D.. Ilham dr dapur KAK HANA n KAK INA KL.. Weeeeeee...sgtlah sedap!dgn roti yg lembuttt melampau tuuu mmg sedap! budak2 pun mkn abis tp tuk budak2 versi kecik sikit dgn paling kecik tuk si kenit tu.. Untuk daging burger sume kita masuk dlm FP senang kerja :D, Untuk Resepi ni ambik kat umah KAK HANA.. mmg sedaplaH! nak2 ada salad lebih huh! boleh licin makan! Terima kasih kekakanda2 ku sekalian atas resepi yg mabeles ni yaaa... nama jer lain sbb kita tgk sume org tak letak salad kan tu yg happiness sikit tuu ekekeke.... Mintak Izin n halal resepinyer! mekaseh! :-)

PROSPERITY BURGER

Bahan-bahan Utama
  • Roti Burger>>Leh rujuk kat SINI
  • Burger Daging>>Daging lembu, bwg besar, sedikit pati lembu, cinnamon powder sikit, nutmeg powder sikit, telur putih, tepung jagung,serbuk roti, black pepper, white pepper, grm. Masuk semua bhn kedalam FP.
  • Bawang Holland-di hiris memanjang-nak goreng boleh/nak yang mentah pun boleh
Bahan Sos Lada Hitam
  • 2 cawan stok ayam- guna stok ayam (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar - aku ltk suku cwn jerk
  • 1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
  • 1/2 biji bawang besar - cincang
  • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega/ marjerin
  • 2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
  • garam dan gula - jika perlu

Jemput makan segeget ya! byk mulut nak kena bg neh :D

Cara-cara
  • Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
  • Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
  • Goreng daging (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
  • Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
  • Letakkan daging yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.
  • Makanlah cepat-cepat tapi kunyah pelan-pelan yer..

7 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Your happiness.....make me happy tooo!!! Yummy ..Ika Akak miss you so much..muahh!

openid berkata...

Salam Ika!!!

Ika sihat? lama tak sempat meronda ni... jumpa berger kegembiraan pulak dah... memang buat ai gumbira tau! hehhee
Ijan

Leyza berkata...

pergh!!!!
meleleh sehh tgk burger dia.
mlm ni nk cr gak burger special kat luar kang

cikmanggis berkata...

wah kalah burger prosperity nih hehe

Yat Maria berkata...

Slm Ika..

wahhh..happiness burger..ni nak kena suruh En BM kerja lagi nih!!! Bak ahh seketul dua..kita pun nak hapy-happy...:)

ieda berkata...

salam dik ..yumx3 memang sedappp nampaknya ..
huhuhu rinduu lah dah lama x jenggah kan .. banyak entry yg akak lepas ..

anyway teruskan minat dlm masak nieh .. x tahan lah buat akak rasa lapar sokmooo :))

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika,
Wahhhhh bestnya burger kegembiraan ini....Bijan dia saja pun dah oleh buat org terpersona