Isnin, 15 Mac 2010

Som Tam

SOM TAM

Salam windu buat semua :-)!!!

3 hari menyepi.. huhuhu..KENAPA??? nilah jwpn yg malas nak djwb tp kena jwb sbb klu tak jwb org kata kita dok berkebun kat FB :D oh tidak tidak nehi nehi... Ini jwpnnyer, jgn ada yg ngantuk2 baca entry som tam ya hihihi... Ok lah nak meringkaskan nyer gini lah ya... 4 hari lepas mana yg tgk berita tu tahulah mana yg tak tgk tak tahulah kan.. alkisah si baju merah mahu buat demo jdnyer keadaan dah jd kucar kacir especially schedule sekolah n tadika yg mmg ada pd 3 dan 4 hari lepas dan sampai hari ni.. Bermula hari rabu g apply visa kat JAPAN EMBASSY.. punyerlah ramai umat manusia! dpt nombor 191 DULANGI 191 huhuhu... sib baik oengurusan kat sini dkirakan pantas dan cekap sbb byk kaunter..alhamdulillah oleh kerana kita ni guna MALAYSIA PASSPORT dulangi MALAYSIA PASSPORT byrn yg dkenakan FOC!!! jan tak cayer org thai sendirik kena bayar RM100 jan tanyer kita kenapa itulah specialnyer PASSPORT MESIA hihihi.... then, hari khamis ada GRADUATION day kat tadika kakak yg berlangsung kat Marriot Hotel dan jgn tak tahu jugak hotel tu betul2 jalan besar yg dia org akn buat demo ni lah.. gitu gini balik dah dekat ptg jugak.. so nio masak2 lah kan, hari jumaatnye.. dapat kol dr tadika kakak n sekolah abg mengatakan cuti kecemasan n abg pulak balik awal dr waktu yg sepatutnyer.. DAN hari yg sama kena collect itu passport lah kan, alhamdulillah..ninja tu pun kena cuti sbb takut tak leh nak balik rumah kerana org2 BAJU MERAH ni lah huh! suke3!!!! :D ptg jumaat tu g embassy lg ambik passport jan tak tahu jugak org mcm semut jugak! takat g n balik 1 jam kita tak heran lah kan ni sampai berjam jam tu yg menyebabkan jadual harian kita pun tertunda tunda.. Hari minggu mcm biasalah kan kena beli bekalan makanan n g sepital dan mcm biasa urusan pulak bukan 1 jam 2 jam berjam jam jugak dekat sepital tuu.. mmg tak sempat betul nak blogwalking, bukan kita makan angin atau berkebun semata mata dekat FB tu :D jdnyer hari ahad hari tuk kita melapangkan minda n rehat2 kan bdn ni.. penat yg amat.. jdnyer dgn rasminyer HARI INI iaitu HARI ISNIN barulah memulakan tugas2 harian sebagai blogger yg harap2 dsenangi oleh semua pembaca insyaAllah.. amin

Citer som tam kat atas tu jer lah tetiba terasa nak makan brg2 mmg dah beli dr hari belanja tu lagi jdnyer senang jer lah main buat jerr.. nak ikutkan kita mmg kerap buat som tam ni maklumlah senang dan sedap dan diet hihihi... Resepi tak de rujuk mana2 lah buku pun tak kita tgk kwn thai kita ni buat sbb dia pun tak de sukatan.. dan kita pun main hentam jer lah! :D sume org tahu buat ni kan..senang jer... ;-)



SOM TAM

Bahan2>>

  • 1 1/2 gengem penuh betik yg dsagat>> kita guna manual jer
  • 1 genggam udang kering yg kaler oren
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan>>kita beli yg dah siap tu yg masin2 :D
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 10 biji cili padi atau kurang atau lebih
  • 2 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato
  • 1 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
  • 3 sb atau lebih Sos Ikan
  • Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..
Cara2>>

Tumbuk bhn rencah dlm lesung n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris..

Ni paste sugar yg dgunkan tuk buat som tam

**Untuk yg tgglkan jejak mcm biasa kita akn dtg buat balas kunjungan bila dah free nanti mekaseh dtg singgah sgt hargai dgn ingatan tulus ikhlas sume pengunjung.. n mekaseh buat KAK MAZ sbb kol tanyer khabar terharu sgt..

2 ulasan:

fuzidss berkata...

Ija- akak suka sangat buah betik sebab betik banyak hasiat. :)

aji nugraha berkata...

waw enaknya.....

























Obat Herbal Jelly Gamat Gold G