Selasa, 9 Mac 2010

GOLDEN SWEET POTATO BUN

GOLDEN SWEET POTATO BUN

Salam n selamat pagi sume :-)

Sowilah roti lagi! hihihi.. klu nak tahu kat umah ni dlm seminggu harus 3 4 kali buat roti tu pun budak2 mintak roti cekelat jerrrr huh! Kira roti ni pun tersenarai dlm roti kegemaran dia org jugak sejak cuba resepi dr ROSS, tp kali ni cuba resepi dlm buku DIY HOME BREAD recipe dr KHOO SEE YEW.. bykkkkkk lg resepi dlm buku tuuu ntah bila nak khatam tak tahu huhuhu... dan salah satu resepi yg ada dlm tu jugak ada kejadian jdnyer tunggu sukcess baru publish ekekeke... Buat roti ni ptg semalam, dah mkn separuh n separuh buat bf pg ni.. LEMBUTT sungguh! sedap mkn lepas kuar dr oben ehehe.. jom makan! Resepi kat bwh ya ;-)


GOLDEN SWEET POTATO BUN
Source>>DIY HOME BREAD recipe byKhoo See Yew


Bahan2:


A
260g Tepung berprotien tinggi /Tepung roti+30g(tambah klu adunan lembik klu tak tak pyh)
5g Susu Tepung
2.5g Bread Improver
(Bhn kering datas dayak n ketepikan)

B
70g Gula kaster
1/8sk Garam

60g Telur>>anggaran sebiji telur size medium

40g Tepung Kentang>> yg ni kita gantikan dgn mashed sweet potato 50g
(bhn datas dsatukan n ketepikan)


C

150g/ml Air sejuk dr peti ais

6g yis
60g Butter>>Yg ni kita buat 30g shortening n 30g butter


Tambahan:

Custard mixture yg secukupnyer untuk dpiping kan atas roti

Homemade custard:
by ROSS
2sb Tepung Kastard

2sb Gula

1/2 Cwn susu segar
(Masak sampai adunan likat)

bila dtarik dia mcm liat2 gitu bukan liat daging ke apa liat roti hihihi ssh nak ckp mmg lembut :D

Cara2>>

Satukan bhn B dgn C hingga sebati.
Masukkan bhn A ke dlm adunan B n C td, uli hingga jd doh dan tambah butter + Shortening td, uli hingga jd doh yg elastic selma lebih kurang 15 min..atau sehingga adunan doh tidak melekat dtgn(adunan ni agak lembik jdnyer tmbahkan tepung yg 30g td sikit2 sehingga adunan tidak melekat).
Tutup dgn kain lembap adunan td dan penaiikan 2 kali ganda dr adunan asal lebih kurang 30 min.
Tumbuk2 doh dan biar selama 5 min.

Selepas itu bhgkan doh kepada bola2 kecik seberat 50g atau nak kecik2 kurang dr 50g..

Alas loyang dgn baking paper dan susun bebola yg dah siap td dlm loyang.
Biarkan naik lg 2 kali ganda n sapu doh dgn kuning telur atau susu segar dan pipekan custard td atas roti td.
Bkar pd suhu 180c Selama 20-25 min atau sehingga masak.


Kaedah lain>>

Masukkan semua bhn2 kedalam BM diikuti cecair dulu n last baru masukkan bhn kering pastikan grm n yis tidak bersatu.Setting tuk Doh, ON dan tunggu hingga proses seterusnyer, tumbuk2 doh dan tungu 5 min sblm dbulat2 kan..



Kali ni buat dia punyer kastard terlebih masak jdnyer keras payah nak pipekan sbb dia tersekat sekat hihihi.... tak kesahlah kan asal sedap! :D

3 ulasan:

fuzidss berkata...

tersangat cemburu melihat ini

Yat Maria berkata...

Salam Ika,

Tarik liat2 roti tu yg best tu..past tu masuk mulut & makan..emm.. best kan.. I memang suka roti-roti ni...

Yat

maz berkata...

alahaiiiii ikaaaa...nape smbox tu xmau muncul...dah 3-4x kmaz mai ni..nk mtak bunnnnn...ada lgi ke tuuu...ika sklrga apa kbar..kmaz msuk blog kwn2..susahnya nk tnggal jejek..smbox xkluar..tensionnye...