Jumaat, 19 Mac 2010

Durian Pancake

DURIAN PANCAKE

Salam sume dpagi jumaat :-),

Ni semua JIYA punyer pasal hihihi.... terpaksa kita korbankan isi durian kita yg dlm sebok tuuu, pas ni mintak2 adalah durian lembik yg djual kalau tak mmg akn meroyan dgn durian... SEDAPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP sgtttt! huh! cuma dpt buat 3 bantal jerrr al maklumlah isi durian darurat yg kita gunakan nihhh... sini ada durian tp payah nak jumpa yg betul2 lembik atau masak betul2 sumenyer keras! huh! 1st time makan menda niii, tp dah pernah nmpk dulu cuma peliklah kan apa isi dalam dia niii... n untuk fresh whipping cream yg kita guna tu tawar hebeh jdnyer kita tmbh gula masa nak pukul dia sampai kental.. tak cukup makan 3 bantal jerrr.. tp bantal kita tak gemuk mcm bantal jiya hihihi... tp rasa mmg 5 star! Thanks jiya share recipe >>baling kasut kat jiya** hihihi... mintak ijin n halal ya resepinyer jiya... :D nak uoah dah habes.. usap2 kepala jiya :D... tapi td ni kita cuma masukkan 1 biji telur tuk stgh adunan dia ssh nak lipat sbb mcm tak lembut sgt nak dlipat dia tu tp keseluruhan MMG SEDAP! rupa tak cun sgt lah pastu pepandai letak kaler kuning sbb DURIAN>>KUNING hihihi.... tak pun leh g umah JIYA n resepi asal dr blog CAMELIA, tenkiuuuu sume!

DURIAN PANCAKE

Bahan-bahan :

Kulit Pancake
  • 250 gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 500ml santan
  • ½ sdt garam
  • Pewarna hijau
Bahan Inti
  • Wipping cream
  • Isi durian



Masa masuk STUDIO model2 ni semua ala2 kesejukan hihihi.. sbb baru kuar sebok. :D

Cara membuat :

Kulit
  1. Blend semua bahan.
  2. Buat dadar nipis²
Inti
  1. Pukul Whipping Cream sehingga menjadi cream/kental
  2. Isi durian dilumat kasar
Pancake Durian
  1. Ambil sehelai kulit pancake, letakkan whipcream.
  2. Kemudian letakkan isi durian diatasnya.
  3. Lipat dan simpan dalam peti sejuk 1-2 jam.

2 ulasan:

Fiza Nordin berkata...

dah pernah makan sekali durian pancake ni.beli kat midvalley.anak akak si Boy suke sgt.berkali2 gak dia soh akak beli tp akak ckp,mama pun boleh buat sendiri.berlagak mama dia tp sampai la ni tak terbuat kakakaaa syian anakku...masalahnye nak carik durian yg lembik tu...kekadang beli mangko pula isinye...mmg tak suker tp ade tukang makan jugak...hb akak suker makan durian mangko...

Jiya berkata...

ika.. aku pon wat setengah adunan dari resipi asal ni tp aku guna 1 1/2 telur.. hehehehehe. masa lipat tu ok jek. tadak masalah keras or susah nak lipat. mcm lipat surat cinta gitew.. akekekekkeeke