Rabu, 17 Mac 2010

Pengat Pisang

PENGAT PISANG wig JAGUNG n SAGO

Salam kembali semua :-),

Hari ni dr pagi mendung then ujan sekejap panas sekejap pastu terus menerus sampai ke ptg mendung tp tak de angin.. :D td masa ujan kita antar lah mesej pd ninja tu kata kan `ame desu` pastu ptgnyer dia reply dia kata yuki desu ahahaha... kita kalau kurang kerja gitulah pantang nmpk dia OL kita hantar mesej yg tak kena mengena, dia OL bukan chat tp mmg automatic OL bila dia ON lappy :D suke tgk nama dia OL tak lah rasa sunyi :D..
Ok lah since dah mendung jer satu hari ni ptg2 ni terasa nk makan yg hangat2 gitu, ni lah kerjanyer td ada pisang 4 biji jerr, ingatkan 2 biji belen tu nak buat kuih bakar pisang tp si kakak dgn si kecik antu pisang! tp kalau pengat2 gini dia tak mkn kata lembik huh! terbantut nak main bakar2 ni td hihihi... Resepi senang semua org tahu kan.. malah lg sedap dr yg kita punyer ni ;-) tp ttp kita nak jemput org makan :D sila2... dah ada yg nak tolong suapkan :D jan lupa pakai bib ya :D hihihi...kita tak suke kuah pekat2 sgt yg sedang2 jerr baru sedap nak hirup :D

Updated>>

PENGAT PISANG

Bahan2>>
2 biji pisang Montel atau apa2 pisang yg sesuwai n dihiris tebal lebih kurang 1/2 inci
1/2 cwn santan >>kita guna santan kotak siam :D
1 1/2 cwn air
1/4 cwn gula perang atau gula melaka nak lg sedap ikut kemanisan
1 helai daun pandan
Garam sikit
Jagung manis optional>> jagung manis dlm tin jer :D
Sago optional>>rendam sagu then masak sampai jernih ke tepikan

Cara2

Masukkan bhn cecair serta daun pandan dan masak hingga mendidih, hendaklah selalu dkacau untuk mengelakkan pecah santan dgn api sederhana sehingga mendidih.. Masukkan jagung manis dgn sago dan kacau lagi, last sekali masukkan pisang yg dah dhiris td.. tunggu pisang dah agak lembut matikan api, sedia dhidang panas atau pun sejuk2 kita suke makan hangat2 gitu :D..


Letak jagung ingat nak tarik budak2 ni makan tp bila dia rasa santan2 ni terus tak jadi huhu

1 ulasan:

indahhouse berkata...

salam ika,
suka sangat pengat pisang campur2 gini, ada jagung, sagu... teringat pengat pisang MIL yg campur keladi ngan tepung...sedapnya menu pisang2 nih!