Isnin, 9 November 2009

Black Koci

BLACK KOCI

Salam dtgh hari isnin :-),

Hari ni adalah hari paling sibuk dlm byk2 hari :D hihihi... tukar cadar basuh selimut oppsss..selimut anto laundry jerrr kang tak mo bergerak mesin basuh tuan umah tuuu dah lah mesin basuh dah tua, sian betul! kita nak jer beli mesin basuh baru tp tak de space!!! dah mcm sardin umah ni kita yg buat :D... Hari ni mood masak dan makan kurenggg sbb nak makan kuih muih jerrrr.. dah lama pendam hasrat nak buat kuih koci itam niiii tp tepung pulut itam kita tak de sampailah mak kita poskan brg2 nyer bulan lepas ehehe..barulah dapat merasa.. Kali ni ambik resepi umah ALONGROZZ, dan 1st time jugak kita buat kuih koci ada letak gravy nehh selalunyer lepas gentel2 dia masuk dlm minyak masak sementara tunggu tuk dbungkus tapi kali ni dah ada gravy jdnyer tak yah rendam2 lah kat dlm minyak, senang kerja ucu mcm ni hihihi...ALONG tenkiu ya!!! sedap tau! lemak2 gitu lemak2 pun suke jugak kat kita :D tgn dah ramping niii baju pun dah longgar tapi sejak2 ni selera amboi2!!!! ngalahkan org ngidam! :D mintak2 dan harap2 masih maintan lagi ngeeeeee, insyaAllah... :-) Td buat koci ni pun ada tragedi jugak mcm tragedi buat KUIH BOM kita salah tepung huhuhu...dah ambik kaler warna merah bungkusan tepung dah bukak TAPI tak baca label haih! sib baik belum siap proses gentel2 cuma letak air separuh jd nyer tak lah frust sgt :D asyik lupa jerr TEPUNG PULUT dgn BERAS nih, plastic lain2 pun masih silap lagi huh!. Along, mintak izin resepinyer tampal kat sini pulak ya ;-) tenkiuuuuu!!! cayanggggg along!!! hugs tuk bb liana ya :D hihihi...

BLACK KOCI

Makes 18 pieces) kita wat half portin dpt 10pcs :D
INGREDIENTS:
200g Glutinous Rice Flour
100g Black Glutinous Rice Flour
1 tsp Salt
275ml Water (adjust if necessary)
- Mix until smooth dough is formed

FILLING:
50g + 50g Black/White Sugar
50ml Water
150g Desicated Coconut
1 Screwpine Leaf
- Heat up sugar & water until boiled. Add the rest & cook for a while.

GRAVY:
1 packet Coconut Cream
1 tsp Flour
1/2 tsp Salt
- Mix & microwave for 1 min.

METHOD:
1. Wrap filling into a small portion of the dough.
Place on a piece of banana leaf & pour 1 tsp of gravy.
Wrap.
2. Steam for 25 minutes.

Jgn tenung lama2 dia punyer filling tuuu kaler pucat lesi jerrr gula merah tak de! :D

2 ulasan:

Am-flora berkata...

ptg2 cam ni dpt ngap seketoi dua kueh koci ika ni, adoi..sedapnya kan! bile le nak dpt rasa ek..???

HomeKreation berkata...

hehe maceh hanto 3 ketoi kat umah along tadi... cedap kan! Nyesal mintak 3 ketoi je...kikiki.. alahai silap tepung lagi ke, nasib not end of story dapat reverse balik. Clap2 memang cun koci Ika ni!