Khamis, 19 November 2009

Kuih Ketayap aka dadar aka gulong2 terus tergolek :D

KUIH KETAYAP aka DADAR aka GULONG

Salam kembali masih dptg yg berangin :D

Haiih!! byk tul nama kuih niii tp yg pasti rasa sama :D
tetap rupa paras yg sama main gulong2.. dulu2 mak kita buat senang jer main buh air tepung mcm nak wat lempeng tuuu ekekeke..tp tetap sedap dtekak ku kalau mak tersayang yg buatkan :D kan kan kan... tapi sejak2 dah kenal dgn MyR ni jumpalah kuih ni dgn resepi2 yg pelik pd kita :D letak telur? letak santan? jakun sikit, jdnyer kita pun cubalah buat eh? dah byk kali jugak buat guna resepi nii pemes kat MyR dr PRINCESS HARYATI.. ok rasanyer sedsp senang dgulung mudah duruskan dan senang dmakan tak akan tercekik dan mudah hadam hihihi... eerkkk..? tp kita lagi suke kalau skip telur maklum lerrr ucu ni cerewets sikit kuih yg ada bau2 an harum telur niii sbnrnyer kita mmg allergic ngada2 dgn bau telur niii tak tahu kenapa sapa ada jawapan??? sila bgtau SEBAB ngada2!! taklah! ntahlah hanyar tekak ni yg mengerti huhuhu.....bebel2 pulak, jom tgk resepinyer ;-) tenkiu ya kak HARYATI @MyR minta halal n izin dkongsikan dsini ya :-).. tak pun sapa2 nak leh lah jalan2 cari makan kat DEWAN MAKAN niii :D

KUIH KETAYAP @ GULONG @ DADAR

Bahan-bahan ( 3-5 orang )

  • utk kulit
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.


Jgn malu2 ya ambik sorang segigit :D

5 ulasan:

cikmanggis berkata...

ketayap haji?ekekeke

Watierman berkata...

Erm..bau pandan sampai Penang Ikaaaa oooi....harum semerbak Dik ooi!!!

blogresipi berkata...

Amboi panjang betul tajuk entri ketayap dia... takut nak makan takut tergolek ler.hehe

Ana Ali berkata...

ika..wahh meriah nyer kaler ijau kuih ketayapmu itu..sungguh environmental friendly gak.. segegt maner cukup cam nih...

E-na Zarina berkata...

mengancam betul kaler ijo tu..geram tgk.