Rabu, 4 November 2009

LAKSA KUAH PUTIH atau PAHANG?

LAKSA KUAH PUTIH @ PAHANG


Salam bertemu kembali buat semua sekali lagi!!!! :D

Alkisah kuah putih ni laksa pahang ya? hihihi..baru tahu.. sejak dr mula2 makan laksa dulu2 masa kat mesia mak kita rajin buat kuah putih nii sbb seisi keluarga sukeeeeee...pastu ada sambal belacan ummmppphhh!!! sedap!!! tp kita ni ala2 terkeluar dr specis laksa putih ni sbb telah melupakannyer sejak2 kenal laksa johor dan sewaktu dgnnyer :D... baru td ni nak buat sbb semalam dah ambik ikan tuk buat laksa niii tapi tetiba pulak nak makan laksa kuah putih niii... biasanyer mak kita guna mee laksa yg kuning tuuu lembikk jerr kalau terlebih rendam huhuhu... tp rasanyer guna spaghetthi jerr lagi sedap!! kalau yg tepung beras tu kita suke bila mkn laksa asam jerrr :D lain tekak lain selera citarasa kan ekekeke... carik2 resepi jumpa resepi ni kat MyR dr KAK JUNS11 @ MyR thanks kak jun!! sedap!! tp kita letak belacan dgn daun kesom :D ehehe...Mintak izin juga ya resepinyer letak kat sini ya :-) tenkiuuu!!

LAKSA KUAH PUTIH @ PAHANG

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 6 ekor ikan kembung-rebus ngan 2 asam keping, ambik isi n kisar, simpan air rebusan ..
  • 6 biji bawang merah-kisar
  • 2cm halia-kisar
  • 2 batang serai-kisar
  • 1 sudu teh lada hitam-kisar
  • 2 asam keping
  • garam n gula
  • santan pekat
  • bahan sampingan:-
  • kacang panjang-hiris
  • bawang besar-hiris
  • taugeh-celur sket
  • timun-hiris
  • sambal belacan (cili kering ditumbuk bersama belacan sket)
  • 1 paket laksa-rebus n tos

Cara-cara

  1. panaskan santan n sedikit air rebusan ikan tadi. masukkan semua bahan kisar n asam keping. masak hingga mendidih.
  2. masukkan garam n gula secukup rasa.
  3. letak laksa didalam mangkuk, masukkan ulam2an n tuang kuah diatasnya.



XTRA TAUGEH n KOBIS ehehe..

Tiada ulasan: