Ahad, 8 November 2009

Wajik atau PULUT KACAU

WAJIK atau PULUT KACAU
apa pun nama tetap sedap!! :D

Salam dptg ahad yg terang buat semua :-),

Alamakkkkk!! leh tertido pulak!! ingat nak projek satu benda niiii dah tergendala huhuhu... sib baik umah tak huru hara masa tgh tido td niii huh! Nak buat sgt WAJIK atau PULUT KACAU ni sejak nmpk kat umah KAK MARIA terus tak senang nak buat itu ini, akhirnyer dapat jugak buat wajik niii sukeeeeeeeeeee, lagi sedap buat hasil tgn kita sendirik kalau dulu mmg asyik makan dr kenduri kawen org jerrr wajik ni sbb mak kita pun tak penah nak buat dan kita ni pulak JUAL MAHAL dgn wajik mmg tak sukelah senang citer TAPI sejak duk oberc niii kan sume2 oberc hihihi..sume2 nak cuba makan, yg bestnyer sume kita dah boleh makan :D Sedaplah wajik nii rupanyer dulu jual mahal lagi :D tapi kaler tak meriah sgt lah sbb guna gula melaka jerrr manisnyer pun dah nice sgt mmg best! Akhirnyer dapat makan jugak makanan berasaskan pulut ehehe...KAK FAE!!! jom join makan pulut!! kita dah sediakan 911 hihihi... Resepi asal dr KAK AS NZ tenkiu kak as!! kak as ni mmg pakar buat kueh2 traditional niii wajik pun ada resepi kalau kita mmg hampeh lahh sume resepi baru jer nak buat koleksi :D, ,mintak ijin ya kak as resepinyer letak sini, sedap!!! leh buat lagi!! nxt time kena wat guna brown sugar jerr gula melaka dah habes!! :-( Tak pun leh g kat sini WAJIK @ PULUT KACAU MyR thanks again!! Pilihlah cara yg mana satu nak wat ya tp kita pilih KUKUS :-) dan campur durian mcm kak maria wallllllllahhhhh!!! ;-)

WAJIK atau PULUT KACAU

Bahan-bahan ( Guna loyang 9" x 9" )

  • 500gm beras pulut (lbh kurang 3 1/2 cwn arcopal)
  • *300gm gula melaka @ gula merah
  • *200gm gula pasir
  • bahan * dimasak dengan 1 cawan air
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 helai daun pandan
  • Daun pisang utk alas talam/loyang
  • 4-6 @ lebih ulas durian (diambil isinya) - bagi yg suka durian.. idea dari zaina..

Cara-cara

  1. *Kaedah kukus-Beras pulut dibersihkan dan direndam selama 4 jam dan dikukus selama 30 minit- sambil dibalik2kan gaul dengan sedikit santan cair & secubit garam
  2. *Kaedah tanak di rice cooker- 3 1/2 cwn pulut+ 3 1/2 cwn santan cair + secubit garam (hanya dibalik2kan ketika mendidih kemudian biarkan..utk menghasilkan pulut yg gebu)
  3. *Kaedah masak pulut guna microwave- 3 1/2 cawan beras pulut 3 1/2 cawan santan cair, sedikit garam..panaskan selama 20 minit
  4. Rebus gula melaka & gula pasir dengan 1 cawan air..setelah larut & mendidih, hendaklah di tapis
  5. Panaskan semula gula yg ditapis tadi, masukkan daun pandan & secubit garam (masukkan durian- bagi yg suka perisa durian)
  6. Setelah mendidih masukkan 2 cawan santan pekat biarkan merenih dlm 1/2 jam guna api yg kecil
  7. Setelah gula pekat berkilat & bertali, masukkan pulut yg dikukus @ ditanak tadi dan gaul rata
  8. Setelah agak kering,keluarkan daun pandan tadi.. tuang kedalam loyang yg telah di alas dengan daun pisang..
  9. Sejukan..dan sedia dipotong..

6 ulasan:

HaSue berkata...

Dah lama tak buat wajik...hb suke banget nih tp kena laa lmbut pulutnya.kadang2 kalo kenduri tuh pulutnya mentah kan..huhu

~NurKasih~ berkata...

Ika, kemain lagi dia mengacau wajik arini ropenya ya.. ishhh..malu ler part "pakar kuih tradisional" tu.. akak ni masih belajo2..ika lagi la terror.. btw masyeeh sudi buatkan Wajik tu utk ninja & anak2 ya.. lebiuuuu!!! patot arr..lubang idong ni bau derian ropenya ada org tgh ngaco wajik ..mmm..nice je kalernya tu ha...

Fa'e berkata...

ika...maceh2...jemput k fae makan sama...hehe! dh kenyang dh nie...kembong peyot ngan wajik yg mabeles nih...xpa...911 leh gi anto kat umah cikmin! soh 911 tu dok sedia kat sana nooo...hehehe...

hb balik semlm anak2 citer lak pasai pulut tu...hah, apa lg dh mr hb pon minta buatkan sekali lagi pulut sambal tu....nmpknye umah k fae nih 2 minggu nie asik makan pulut je la... tgk ar... sok2 k fae tayangkn sekali lagi pulut sambal tu....kuwang2...xdak resipi lain la k fae nih!

blogresipi berkata...

Betui la...selalu time kenduri je dapat makan wajik ni. makan pree lah katakan.kihkihkih

Cik_Sue @ Nenie berkata...

Ha ha ha ha ha.... ni salah satu peberet masa kecik...tapi sekarang dah kurang lajuuu pasal banyak yang kat kedai tak tepati selera.Nak buat sendiri belum sampai seruuu...Cik hubby pulak kurang manis2 ni...so kalau buat untuk disimpan dalam peti ais tak syok juga kan...?

MamaFaMi berkata...

Biasalah tu, kalau dah jauh, semuanya teringin nak makan, kalau depan mata, tak heran pun.. hehehe...