Isnin, 9 November 2009

Stir Fried Crab Meat with Curry powder

STIR FRIED CRAB MEAT WITH CURRY POWDER


Salam kembali!!!


Kena cuba resepi ni kalau sapa2 tak penah buat mmg sedap!! teramat popular jugak kat sini cuma tak leh makan lah kan jdnyer alternatif lain KENA BUAT SENDIRIK! selalu nmpk kat supa2 jual lauk niii adeeiiii nak beli jerr!!! tp dah bercampur campur ni payah sikit, resepi ni ada jugak guna udang atau sotong tp kalau versi sotong dia basah sikit ala2 berkuah gitu yg ni dia kering sikit ada sesetgh resepi guna telur ada yg tak guna tp kita prefer guna telur sedap!! ;-) crab meat ni byk jual kat supa2 atau pasar jdnyer tak yahlah keja2 mengopek djalankan ngeeeeee.... Letak byk2 daun sup dgn hirisan bwg yg dpotong berbaji walahhh!!!! tak perasan nasi dah byk makan :D Untuk resepi kita rujuk kat EZTHAICOOKING.

Resepi jugak kita dah cnp kat sini buat rujukan akn datang, :-)

STIR FRIED CRAB MEAT with CURRY POWDER

Ingredients

* 250 grams crab meat

* 2 eggs>>yg ni kita buat pukul telur campur dgn susu cair dlm 20ml gitu tambah namprik pow sikit..

* 1 tablespoon garlic, minced

* 1 teaspoon curry powder

* 1 tablespoon soy sauce

* 2 tablespoons fish sauce>>kita ganti dgn chicken stok knorr!!

* 2 spring onions (scallion), sliced thinly

* 2 tablespoonsS shallots, sliced thinly

* 100 grams Chinese celery, cut 1" long

* 3 chilie peppers, cut diagonally

* pinch of sugar

* 2 tablespoons fish stock (or water)

Garnish>>kita letak coriander leaf byk2!! sedap!

Preparations

1. Heat oil in a wok, and garlic and onions, then stir fry until the color is golden.

2. Add the fish stock (or water), soy sauce, fish sauce and beaten egg. Stir fry for 20 seconds, then add crab meat.

3. Stir fry until the crab meat is nearly cooked, then add the remaining ingredients. Stir fry for another 30 seconds and turn off the heat.

4. Transfer to a serving dish. Before serving, garnish with coriander leaves and other fresh vegetables (lettuce, sliced cucumber, etc.)

(For 2 Serving)



Jemput makan!! :D

1 ulasan:

blogresipi berkata...

kt sini ade gak grated crab meat... skali skali masak mcm ni best jugak ni...alo tak tk reti nk msk cemane crab meat tuh.heheh