Khamis, 5 November 2009

Kek Buah Bakar

KEK BUAH BAKAR


Salam dmalam jumaat buat semua!! :-)

Nak nangis boleh tak? uwwwaaaaaaaaaa!!!!!! nampaknyer lense kamera kita ni bermasalah!!!! uuuwwwaaaaaaaaa!!!!!!! tgk tuuuuu gmbrnyer yg menyakitkan mata kita :-( ada citer sikit sapa yg nak baca lah kan :D hihihi.... alkisah, masa tgh kemas mengemas lepas balik dr sport day itu hari kan dah masukkan kamera dlm beg kamera lah nii lens sume dah tukar yg asal TAPI sedih sedih... letak beg tu kat atas dia leh jatuh!!!!! nak melalak jer kuat2 masa tuuu filter habis berkecai sib baik gelas kat lens tak pecah sbb ada filter tuuuu... pas tu kan bila nak focus2 kan dia ketat!!!!! uuuwwwwaaaaaaa!!! sbb kamera tu jatuh betul2 tempat yg betul tak terbalik ke apa kalau terbalik mmg selamat sbb yg jatuh dulu ni lantai beg!!!!! maksudnyer lantai beg tuuu lens lah yg jd mangsa sib baik jugak tak bdn dia yg jatuh.. sob sob sob... ingatkan kita guna beg khas kalau jatuh tak de kejadian yg tak dingini rupanyer kusangkakan panas berpanjangan....... rupanyer gerimis mengundang!!! :-( kita tak bgtau lagi ninja tu kalau bgtau awal2 mmg dah kena CERAMAH KHAS dia :-( sib baik lens yg bermasalah nmpknyer kena beli lens baruuu!!!! sedihler kalau brg kepunyaan kita kita beli hasil duit yg kita kumpul tetiba jd cenggitu sapa tak sedih!!! uuuwwwaaaaa!!! dah dah!!! jgn tgk drama air mata kita biar kita nangis sowang2 jer :-(.. jom makan kek!! lama masuk list kek ni tp tu lah dah namanyer masukk jer buku list mmg asyik kena potong q jerrr hari ni baru terpanggil nak buat.. Resepi tgk kat umah KAK AZURA resepi asal kat uli2 aidilfitri dr CHEF ASMA..Ya Allah!! senang sgt nak buat kek ni pastu rasa mmg dah nice tau! tekak kita lah :D hihihi... tak manis sgt dah mcm kat kedai punyer tp yg kat kedai tu mmg nak suh owang masuk sepital punyerlah manis!!! huh! Tenkiu ya KAK ZURA sbb share recipe tu kat sume owang kita suke!! sbnrnyer ada ORANG LAIN yg dah buat kek ni selain KAK CTZURA tp ORANG LAIN yg dmaksudkan tu tak leh nak n3 sbb ada kejadian kejadian yg tak sedap mata memandang!! hihihi.... siapakah ORANG LAIN itu???? ssyyyyhhhhh!!!! hihihi..Mintak ijin tampal n halal ya resepinyer kongsi kat sini pulak, tenkiuuu!!! :-)

KEK BUAH BAKAR

Bahan-bahan ( Kek Buah Bakar )
  • 160 gram mentega
  • 160 gram gula perang
  • 3 biji telur + 1 sudu kecil perasa vanilla
  • 160 gram tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 300 gram buah campuran

Cara – caranya :

  1. Putar mentega dan gula perang sehingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan perasa vanilla.
  3. Ahkir sekali masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan buah campuran.
  4. Masukkan kedalam loyang kek dan bakar pada suhu 160 C atau 180 C selama 45 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan kek pada suhu bilik sebelum dipotong dan dihidangkan

Sajer buat rentung2 gitu sbb kita suke geget2 yg atas kat tepi dan seluruh tepi yg sewaktu dgnnyer :D jemput makan sume!!

5 ulasan:

Watierman berkata...

jangan nangis Ikaaaaaaa..biarlah Akak sowang dah banjir tadi pagi.....nak kek sepotong!!!

Azura Suhaimi berkata...

Ika, cian dia jgn nangis tau, lens tu leh beli lg...ninja tu xmarah punya hihiiii....
akak nya kek dh abis nak nyendeng ika nye boleh? hihii

Solehah berkata...

kesian kat akak pasal kamera tu..sory to hear that k..nak tolong x mampu kak..hehe
sedap eh kek buah bakar..pas kawin nak jadi rajin la..

blogresipi berkata...

Alaa ciannye kamera jatuh ek... tkleh fokus ke ika? heheh..kite tny mcm ler tau sgt pasal kamera ni.heheheh

indahhouse berkata...

Salam kak ika,
ciannya kamera jatuh. saya pun nak tumpang geget la tepi2 kek buah tu...hihi