Jumaat, 25 Jun 2010

Kek Pisang n sos cekelat

KEK PISANG

Salam kembali!! :D

Mcm biasa lah tuan umah nak g berehat jap lagi hihihi tp jgn sampai terlebih rehat kang org bwh kol :D.. Buat kek ni malam td nak menebus kekeceaan dgn cik cipon iteewww.. oppss bukan beerti giv up ya, tu haaa..telur dah kuarkan lagi kikiki.... Td pg lepas antar kakak kat bwh terus g pos opis parcel dr mesia dah sampai tp kena tax sbb berat sgt! hihihi... alhamdulillah sampai tp sedih lerr bunga kantan dgn daun kunyit tak leh pakai! uuuwaaaaaa...teruk ler org pos ni kalau antor terus semalam sure elok lagi, ceeet! Haaaa.. ni resepi dr KAK JUN JC, pisang kita pun ada lg 3 biji yg dah nak menopous tu, lg pun mcm dah lama tak buat kek pisang, resepi kali ni guna sour cream nmpk sedap masa kita bancuh adunan tu, ingatkan kita masam bila rasa2 adunan tu manis mcm biasa tuuu, ok ok tak leh lama2 nanti masa dah lari wakakakaka.... Kak jun mintak izin n halal resepinyer!! macehhh!

KEK PISANG

Bahan2
  • 1/2 cawan + 2 sudu besar butter-lembutkan>>panaskan dlm miro sekejap

Bahan A:

  • 2 cawan tepung kek
  • 3/4 cawan + 2 sudu besar gula pasir
  • 2/4 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh baking soda
  • Bahan B:
  • 400 gm pisang masak ranum-lecek halus
  • 1/2 cawan sour cream atau yogurt
  • 2 biji telur size besar
  • 1/2 sudu teh esen pisang
  • kita tambah walnut cincang :D

Cara2

Panaskan oven ke 180'C. gris kan tube pan atau loyang 9 in. Dlm mangkuk ayak bahan A ketepikan. Dlm mangkuk lain putar bahan B hingga rata kemudian campurkan bahan A dan butter kedlm bahan B dan adun hingga betul2 rata.

Curahkan dlm loyang dan bakar selama 40 min atau hingga masak. Sejukkan dan hias dgn coklat sos jika suka.



COKLAT SOS:

1 1/2 cawan coklat semi sweet

2 sudu besar madu

2 sudu besar Butter

1/4 cawan cream atau susu cair

1/2 tsp esen mint atau vanilla

Masukkan semua bahan dlm double boiler dan masak hingga coklat cair dan smooth...curahkan atas kek yg telah disejukkan. Enjoy!

5 ulasan:

Deliah's Deli berkata...

salam ika..mmg pantang tgk cekelat2 ni!nak 2,3 keping la sdp mkn ptg2 dgn teh0 panas :p~

Watierman, rmanbkr berkata...

geramnnya Ika tengok kek melelh cam tu!!

Jiya berkata...

mmg antu coklat betul... nasib baik nasik nko x curah coklat gak.. akekekkekekekkeke! ehem2.. sepoton plss

cikmanggis berkata...

masyallah ika..sedapnya kek ni..selamat berbuka ya:)

K.Nor berkata...

salam ika,rasanya ika copy resipi yg jun silap taip sket kat bahagian madu tu. dia tertaip 2x. sepatutnya yg satu tu butter, yg satu lg madu. dan kalau tak silap gak, sukatan utk coklat pun k.jun silap taip gak.. should be 1 1/2 cawan