Khamis, 3 Jun 2010

Durian Panna Cotta

DURIAN N MANGGO PANNA COTTA

Salam kembali sume ;-),

Dah telan paracetamol dah ok sikit tp nak main golek2 jer hari ni sampai kakak balik nanti kul 4 hihihi.... Hari ni layan dessert jer ya, dah buat dulu tp mcm tak puas jer mkn ni mcm tak leh kenyang giteeww! Kali ni buat perasa durian sgttttttt creammmmmyyyy, sedap! Manggo harus buat sbb mmg dah sah2 sedap kan, nak buat strawberry ke blueberry ke tak mampu lagi nak beli yg fresh ahahaha.....jdnyer kita ganti dgn yogurt perasa strawberry n blueberry.. sgt sedap! Resepi asal dr gert sukelah dia punyer tekstur panna cotta tu lembuttt! Untuk resepi kita copy paste kat sini lagi, thanks to GERT for sharing this recipe :-). Boleh tgk SINI untuk n3 yg dulu juga

DURIAN n MANGGO PANNA COTTA


Ingredient:
  • 7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water>>kita double boiler dulu then ketepikan.
  • 2 ½ cups full cream milk>>Fresh Milk
  • 1/4 cup sugar
  • 1 tsp vanilla
  • 1 ripe mango – cut into small cubes or puree>>blend mangga dgn sikit air n gula sikit
  • 3-4 Ulas isi Durian, blend wih fresh milk lil bit n condense milk


Method:

1. Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom.
2. Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan.
3. Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved.
4. Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree.



7 ulasan:

cikmanggis berkata...

durian?wah satu rumah bau tu hihi

indahhouse berkata...

salam ika,
kat sana dah musim durian ika? adus...rasa nak nagis nengok durian, nampak sedap dibuat panna cotta. aritu saya silap guna agar2, kalu guna gelatin lagi lembut ya.. dah beli aritu kat giant. nak try nanti ...
er...nak yang rasa yogurt tu...hihii

ICook4Fun berkata...

Interesting combinations. Durian dengan panna cotta. Too bad susah nak dapat durian kat sini. If not I sure will try this out too :)

izahdaut berkata...

woowiiii durian tuh..mana leh tahan ni.. bak dua mangkuk..boleh lah boleh la...sambil hentak2 kaki ni..majuk aaa.. durian..aduuiii

JC berkata...

Nk ngendeng mesti dah abiskan...so tgk jer le pics yg nampak sunggu lazat tu....jeles tau ni...akak suka le mangga yg color kuning2 cam tu..mesti manis kan..tk pe summer next year balik Msia bole mkn durian n mangga puas2

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Wahhhh, macam2 perisa ada! Ambik ambikkkkk...;)

Dear, pls accept a Thank You card from love2cook ya! :D

Ummi berkata...

Salam Ikaaaa...geram tau..dah 2x taip kat shoutbox tu..bila submit je dgn shoutbox sekali ilang..apasal la aiihh..ada halimunan ke..hehe...Ika akak nak panna cotta mango tu..yg durian xnak sebab akak x makan durian, makan tempoyak je..pelik ek..tinggal akak perisa mango tu tau..alahaiii meleleh air liur ni..xleh jadi..esok kena buat laa apa2 perisa lak..hehe