Isnin, 14 Jun 2010

Soya Sauce Prawns

SOYA SAUCE PRAWNS

Salam sumeeee!!!! :D

Morning :D, ohayou gozaimasuu, sawadhikhaaaa, selamat siang, selamat pagi :D tahap kewarasan tuan umah masih dthap membimbangkan hahahaha.... :D Ok ni menu last night antaranyer masak daging tp malas nak ambik gmbr :D masak sayur n sup.. Sangat sedap, simple n quick!! asyik2 sambal jer kan kita break dulu mkn sambal kasi laluan kepada cara mcm ni jugak :D Resepi dr 3 HUNGRY TUMMIES thanks tummy! everyone love it! tak pedas tp kita letak balackpepper sikit, tak cukuplah 12 ekor jerrr! sbb yg tukang kopek dpt makan sikit jerr ahahaha... ngelat betull sume org huh! tak pe tgk dia org berselera hilang segala penat n kebulur :D.. Mcm biasa ya tummy, Anyway, i copy n paste this yummy recipe here, thanks for sharing! :-)

SOYA SAUCE PRAWNS

serves 2 as part of a Chinese meal
you'll need;

  • 12 whole prawns*
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1 shallot, minced
  • 1 cm slice of butter
  • 1 spring onion, chopped (optional)
  • * Cut away the pointy heads of the prawns and remove the sand sacks.

for the sauce;
  • 1 tbs of light soy
  • 1 tbs of Maggi seasoning sauce
  • 1 tsp of sugar
  • 2 tbs of water
  • dash of sesame oil
  • dash of white pepper
  • Blackpepper



Method:

  • Have all the ingredients ready.
  • Pan fry the prawns with a little oil til 70% done.>> kita guna butter
  • Melt butter in a pan and saute minced ingredients for a minute follow by the sauce and stir well. Return the prawns to the pan.
  • Turn the heat to high and continue to stir. Chuck in the spring onions when the sauce has almost dried up.
  • Serve immediately as part of a Chinese meal. Don't forget to provide a finger bowl.

3 ulasan:

indahhouse berkata...

salam ika,
Huwah...! terasa nak cepat lunch, ika. suka udang masak simple macam ni :)

PearlnScarf berkata...

hmmmm.....

3 hungry tummies berkata...

Saya begitu gembira kerana Ijayuji sanggup mencuba resipi ni. 12 ekor udand memang tidak cukup, saya cuma masak untuk dua orang sahaja hehe