Ahad, 13 Jun 2010

Mee Rewah n yg sewaktu dgnyer :D

MEE REWAH

Salam minggu sume :-),

ehehehe... hari ni kita mimpi nak makan mee buat bf ahahaha tp kita akn skip lunch :D yg lain2 bf mcm biasa cuma MAK BUDAK jer yg nak bf berat2 :D... ikutkan tak nak mkn yg berat2 gini tp thp NAK MAKAN TAK SABO tu mmg harus ku godeh :D.. Terima kasih yg dtg singgah semalam ni sbb semalam ada appnmt kat sepital kerana budak yg kat bwh tuuuuuu haaaa.. haih! mak bapa borek ank rintik hihihi... Mintak2 yg girl tu tak rabun, tak cung lah! dan dvd box yg bawah tu jugak ya, ni terjangkit dgn kak mimi n kak hazila, punyerlah tak sabo terus beli sume! abis citer walau tak de translate bi wakakakaka....buat2 phm asal dpt tgk si ensem iteewwww ahahaha... sewel punyer org :D

Ok, untuk resepi ni mmg best kat tekak kitalah kan sbb kita suke segala jenis mee2 ni, nak2 yg ada rasa iras2 mee kuah n rebus=mee rewah tp rasa cam mee bandung :D, ni resepi pd org yg malas nak masak mee kuah n rebus tp nk makan ke dua dua nyer sekali sesuwailah tu ya ehehehe... tp sedap tau! Thank to izah yg suke makan muffin tuuuu n tuan punyer resepi CIK IZAN yg manis walau tak kenal lg jap g nak kena buat kunjungan hihihi... Mintak izin n halal ya tuan resepi n izah, tp cnp dr umah IZAH, mekasehhhhhhhhhh!! lepas ni akn mabuk dgn citer korea pulak, sblm ni dah mabuk dgn si danial henney yg tersgt hensemnyer huh! klu jumpa depan2 ni mau histeria ahahahaha... da da da.. jgn lyn tuan umah yg tgh angau :P

MEE REWAH

Bahan-Bahan

  • Mee Kuning Di basuh dan di celur-saya buat sebungkus 500g mee
  • 2 ulas Bawang besar - dikisar
  • 2 ulas Bawang putih - dikisar
  • 15 tangkai Cili kering - dikisar
  • 1/2 sudu sos tiram
  • Udang/sotong/ketam
  • 1 susu kecil Udang kering
  • 1 biji kentang
  • 2 biji telur
  • sayur sawi
  • garam/perasa secukup rasa
  • bawang goreng


** Untuk kuah pekat ala-ala mee rebus:

i) Rebuskan kentang, kulit udang dan udang kering didalam periuk kecil
ii) Apabila sudah masak, keluarkan kulit udang
(kalau rajin kisar & toskan air kisar kulit udang tu)
iii) Kisar bahan2 lain seperti kentang & udang kering
-saya hanya rebus kentang dengan air biasa e



Mee yg semak samun :D

Cara-cara masakan:

i) Tumiskan bawang merah & bawang putih yang sudah dikisar hingga naik bau
ii) Masukkan cili kisar dan tumis hingga masak/garing
iii) Masukkan 3 cawan air (lebih sedap kalau ada air rebusan daging/udang) dan didihkan
iv) Masukkan bahan kisar dari **
v) Masukkan udang, sotong & garam/perasa
vi) Bila dah sedap, masukkan sawi & pecahkan telur dalam kuah
vii) Bila telur dah masak, tuangkan kuah ke atas mee kuning yang sudah dicelur
viii) Taburkan lada hiris, bawang goreng & limau




Haaaa.. ni muke si abg lepas pakai spec, tp kita nak spec yg bentuk sama macam mama dialah kan tp yg kecik tak der! sume besor2, ini ajerrr yg ader.. lepas g sepital terus buatkan dia spec.. muke baru mandi ahahaha... n muka terpaksa kena ambik gmbr :D



Inilah kegilaanku sekarang ahahaha.. KAK MIMI!!!! mmg betul akak tau! dah terjangkit kat kita huhuhu.. tak de translate lah pulak tu! huh! kalau nak tahu DVD kat thai yg ori pun akn dalih bahse thai walau kat box tu kata ada translate tp since dia dah ada kat THAI mmg harusssss d alih bahse n terjemahan huh! tak pelah! kang tgk ending baru terpikir n fpm jalan citer ahahaha... Happy weekend sumeee!!! hari ni duk kat umah nak layan dvd!!!! :D

2 ulasan:

izahdaut berkata...

waah..dah lompat sini lak mee nii..ika takut jangkit citer korea gak ni..fuuhhh.. kalau layan citer cenggini mau nyer anak2 kelaparan..hahahaa. eh tu bape tahun dah pakai spec tu? ala..cian dierr.dah mcm budak genius dah tu..genius betol kot tu

3 hungry tummies berkata...

Sedapnya! Semuanya ada di dalam mangkok tu!