Jumaat, 18 Jun 2010

Kuih Serimuka

KUIH SERIMUKA

Salam kembali sume :-),

Awal sikit n3 sbb nak kena kuar awal lagi nanti ni....Sori sgt2 semalam kebizian bukan tgk drama tp ada urusan kat luar malam pulak dah penat, n hari ni pun kena g luar lagi awal sbb ada hal sikit yg nak dbuat ni... Nanti kalau dah balik pd sapa2 yg dtg tu kita buat balas kunjungan, mekaseg sudi singgah mkn lempeng satu hari sampai ke malam ya ehehehe... sbnrnyer dlm penat tu mlm td buat jugak kuih ni, lama ngidam masa nmpk kak hana buat kuih yasinan bulan lepas kot, lg satu pulak ni resepi yg lain pulak, n akceli kaler maler tu ikut resepi yg dulu tu kuih serimuka pelangi :D sajer dah penat nak penatkan sekali bdn hihihi.... Sedap lah! sblm ni ada satu resepi ada bau bau an sikit lah yg ni tak de bau telur! i likeeeee!!! Resepi asal dr chef yg dah terkenal satu malaysia KAK HANIELIZA, cnp dr umah KAK HANA, MEkseh sume tuk resepi yg sedap tu :-).. Tgh hari karang insyaAllah buat balas kunjungan ya ;-) tqqqqq!!! Mintak izin n halal resepinyer ya :-)

KUEH SERIMUKA

Bahan-bahan
Lapisan Bawah:
  • 2 cawan pulut
  • 2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
Cara-cara
  • Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
  • Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
  • Lapikkan plastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
  • Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
  • Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan-bahan
Lapisan Atas
:
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan jus pandan + warna hijau
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kastad
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil garam


Cara-cara
  • Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
  • Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
  • Kukuskan lebih kurang 30 minit.
  • Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau plastik.

8 ulasan:

izahdaut berkata...

oh ika..sangat fall in love wit ur seri face..hehehe.. haku pung buat kuih ni semalam.tapi kan.....kan kan kan..alah tak secantik semulia n setulus kuih hang ni ikaa.. malu aaaa...

indahhouse berkata...

salam ika,
berseri-seri rumah ika pagi ni. pandai buat serimuka berlapis. cantik..! terliur jer nak amik seketul :)

fatinz berkata...

ishhhh2... cantik serta jelitanya kuih ika....
akak selalu jugak buat kuih nii.... sebab anak2 mmg suka makan.... TAPI... mcm izahdaut... malu nak publish..... huhu

Watierman, rmanbkr berkata...

Memang berseri sungguh...bukan setakat muka jer Dik ooi...seluruh anggota...jiwa dan raga...!!

leen hussain berkata...

ikaaaaa....akak nak gak serimuka bior muka akak ni berseri2...ekekekekek...

Queen of The Desert berkata...

With all those nice colors, serimuka ni nampak berseri2 dari biasa. :-)

3 hungry tummies berkata...

Ehh terlalu cantik ni! Tak sampai hati nak makan! :)

Lovely Kitchen berkata...

cantiknya! rajin melapis cik ika ni....