Rabu, 23 Jun 2010

Rendang Pindang

RENDANG PINDANG

Salam kembali sambungan mlm td ya :D,

Menu berbuka smlm ptg :D senang, masak ni dgn nasi himpit alhamdulillah kenyang :D.. Sedap pedas2 giteeeew, n lada pun kita tambah byk2 mmg best, kita pun suke mkn rendang yg jenis berkuah sikit atau senang kata basah2 :D! Tp derhaka sikit sbb kita letak kerisik sikit sajer nak buat bau2 wangi giteewww.. Resepi asal kat umah KAK SHEILA yg dah semakin popular iteewww jan lupa beli majalah MIDI ya :D Mekaseh kak! sedap! Resepi Mintak halal n izin juga ;-)

RENDANG PINDANG

Bahannya
  • Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
  • 5 batang serai*
  • 6 ulas bwg merah*
  • 6 ulas bwg putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
  • 1 cawan santan
  • 2 keping asam keping
  • Beberapa helai daun limau
  • Garam, gula, perasa
  • 5 sdb minyak


Cara2:

Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat

5 ulasan:

~*as*~ berkata...

Salam Ika,
Kabare? wah2 Ika, menariks ni..
akak pun tgh cari idea nak masak ape tengahari ni.. masuk list!!..

Sheila Shafea berkata...

salam ika pehh dah masak yee selamat le msuk perut..x pe leh ejas2 nak letak kerisik ke nak letak ape pun boleh...daun kunyit pun boleh...tq buat

indahhouse berkata...

Salam ika,
Pergh.... lama sungguh saya tak buat rendang . berbaloi buat ni, makan ngan nasi impit. Telan airliur jer saya. Semerbak baunya..!

MamaFaMi berkata...

Salaam Ika...

Memang sah naik jet budak si Ika ni tau. Lom sempat mama hela nafas lepas update, tup, masuk je dia... kusssmangat! Hihi...

Ish, naper gi mention nasi impit eh... ni yang wat teringin lak ni! Ish budak Ika ni tau... saja je nyiksa ma!

are_u berkata...

salam..
sy dah cube resepi ni.. tp kenapa kaler saya lain ek?...nanti kena try lagi la...
apa2 pon sy mintak izin cnp ye.. tq...