Khamis, 11 Jun 2009

Acu Takoyaki n recipe

ACU TAKOYAKI LETRIK



Brand HOMEMATE


Salam kembali dah ptg dan nak malam hihihi....





As request dr my dear sister KAK CM atau sesiapa saja dalu alukan tp rasanyer sume org dah tahu rupa acu takoyaki niii kan? jdnyer buat2 tak nmpk jer lah ya :D ni nak tunjuk pd kak CM yg nak tgkkkkk sgtttt rupa acu takoyaki yg manis dan anggun mcm PENULIS ni lah ya hihihi.... kat sini setakat ni tak pernah lagi terjumpa acu takoyaki yg kecik2 tu yg buat tenggek kat dapur jerrr, cuma jumpa yg nilahhhh INI SAHAJE yg ada kat mana2 department store sbb org thai pun ada guna acu ni buat telur bakar jgk ehehe.... yg ni guna letrik harga tak mahal sgt biasa2 jerr kat mesia tak tahu lah kita ada ke tak acu niii pakai acu kuih cara pun boleh jgk jot asal bhn yg dgunakan tu bhn tuk buat takoyaki hihihi..jdlah dia!!! to kak azie if u hv any request boleh bgtau kita ya mcm biasa lah ya guna email tak pun no hp yg kita dah bg tuuu :-).. n for the recipe ni stlh dtranslatekan ehehe.....



BHN2 tuk BATTER,




  • 1 1/2 cwn tepung
  • 2 1/2 cwn dashi leh terdpt kat jusco kat bhgn makanan jepun
  • 2 biji telur

ATAU leh guna instant nyer tepung TAPI pastikan bhn2nyer leh dmakan atau tak meragukan sbb sstgh brand ada yg tak leh dmakan harap maklum ehehe...cuma hati2 ya.. pas tu ikut lah direction kat paket tu, biasanyer dia suh tambah air dgn telur jerr..



>>satukan sume bhn sampai sebati ketepikan sedia tuk dmasak..




BAHAN TABUR




  • Tako atau englishnyer octopus atau melayunyer sotong kurita hihihi.. :P atau isi ketam atau udang atau ayam tp guna tako paling best lah kan celur dgn air mendidih dulu.

  • Udang kering yg palinggg kecikkk sekalii tau yg warna merah tuuu

  • Daun Bawang nak letak bykkkk pun boleh

  • Benishoga atau jeruk halia

  • Tenkasu nii lam english n melayu tak tahu nak kata apa yg pasti saki baki gorengan tepung buat tenpura k :-) tak letak ni mmg tak sedap atau tak lengkap rasa takoyaki tu hihihi...

>>caranyerr.. tuang batter td dlm acu yg dah d letak minyak sayuran paling best guna minyak jagunglah kasi lagi sehat hihii.... pas tu masuk tako setiap satu lubang tu nak masuk byk mana pun tak kisah, pas tu taburkan dgn bhn2 lain mcm gmbr penyediaan takoyaki td yg kita dah letak kat n3 sblm ni :-) agak2 mcm dah masak bawahnyer leh lah main golek2 kan takoyaki tu tadi, semasa proses ni pastikan tuang minyak jagung tu lagi sampai mcm bunyiii kita goreng ikan bilis tuuuu hihiih..pas tu balik2 kan lagi sampailah perang dan masak...



UNTUK SOS,


ada 2 cara nk mkn takoyaki ni,

CARA 1, leh mkn dgn sosnyer ada jual kat jusco jgk cuma kena chck dululah seperti biasa bhn2nyer sbb byk brand dan tak sume brand leh mkn, pas tu mayonis dgn bonito flake.. yg mcm kat atas takoyaki kita tuu hihii.. tak de tu mmg tak sedap!!

CARA 2, hiriskan leek nipis2 ambik bhgn putih jerr, pas tu tabur ngan dried chili flake made in japan lah dia campur dgn bijan biasanyer atau nama surat beranaknyer SCHIMI dgn nori yg dah siap dgunting2 halus2 tuu dgn celupkan dgn TSUYU ada jual kat jusco jgk dan kena chck jgk bhn2nyer :-)...

Untuk kak CM, ini ajerrr penerangan ttg takoyaki nii hihihi...panjang lebor haaa.. klu nak ringkas jengah dapur MAK YUNG HANA ya ;-).. selamat mencuba!!! Kalau ada sapa2 yg lebih arif ttg ni dan nak kongsi leh lah kongsi ya...sgt dalualukan :-)..



6 ulasan:

cikmanggis berkata...

terima kasih ika...makcikmanggis dah tengok cara-cara buat takoyaki kat youtube..wah meleleh air liur,nnt nak cari acu dia kat jj..camana nak kasi emel cm kat ika ni...

ijayuji berkata...

sama2, tp ada lagi yg kurengg tuuu klu terkurang mintak maap yerr hihihi....emel? kita bg email kita ya ijayuji@yahoo.com.my

blogresipi berkata...

Macam nie upenye bekas acuans takoyaki ni... buleh la lepas ni buat kueh cara skali utk bukak pose.hehehe... apepun, mengancam ler takoyaki kat bawah nun..mintak sejibik dua :)

ijayuji berkata...

Salam Blogresepi.. Ha ar mcm ni lah rupanyerrr rasanyer mmg leh buat kuih cara guna acu nii tp kita lum masuk lab lagi buat ujikaji hihihi..sbb tak pernah mkn kuih cara... :D insyaAllah akn dcuba satu hari nanti :-)

Nadzirah berkata...

salam...

nk tanya...

mana akak beli takoyaki maker tu?

Tanpa Nama berkata...

salam..kt malaysia xjumpe pun tako maker nih...kalau nak pesan belikan boleh?money no prob...xlarat nak berkejar ke jusco sbb semata2 nak beli n mkn dlm kuantiti yg banyak..puas carik n ms mengandung dulu, serius giler mengidam smpi myhusband pun pening, i bought until 6boxes...ehehe...

from me, Siti