Khamis, 11 Jun 2009

Jom makan Takoyaki...

SEDIA UTK DNGAPPP!!!!! Ambbik sorang seketul ya hihii.... :P


Yg ni dah siap!!!




Dah dterbalikkan dr posisi lain hihihi...




Balikan yg pertama...



Rupa sblm kena golekkan...




Antara bhn isinyer.., kita tak minat ao nori jdnyer tak letak..





Salam dptg khamis..sekejap jer dah nak masuk weekend huhuhu,



Hari ni tak de mood sgt tak tahulah kenapa, tetiba jd sayuuuu rinduuuu rinduannn sepiiiiiii :-( kenapa eak??? kita pun tak de jawapan, adakah kerana cuaca surammm dluar sana tuu???? tp betulllah, kita nyer mood ni tgk cuaca kat luar, klu mendung jerrr tetiba rasa diri ni keseorangan sunyiiiiii sepiiiiiii hihihi..bunyi mcm mentel aka ngada2 gitu tp bukanlah!!!! sajerrr jerrr :P tp mmg ada kureeenggg sikit lah mood hari niii huhuhu....ninja pulak masih tak sehat lagiiii dah 3 malam ni keja mengeSUP jerrr, dah tak de idea langsung dah ni klu mlm nanti dia mintak sup lagiii sume sup dah buat ke kita ni yg tak tahu???? hihihi.... k lah, umah pun lum mop lagi.. hari ni kita buat takoyaki ya, tgk jerlah gmbr kat atas tu mcm kat kedai dah tu hihihi...perasan!!! bila lagi nak perasan kan klu tak diri sendri yg kata :P, sbnrnyer nak takoyaki jd sedap ada dia punyer rahsia ni hasil keja MENGENDAP kat kedai takoyaki yg paling popular kat sini tp tak leh makanlahhh jdnyer kita buat siasatan lalu kat sebelah kedai tuuu.. rupanyerrrrrrrrrr... ada tips nak jdkan takoyaki tu rangup, dia byk curah minyak!!!!! sbb tu garing kat luar!!! sooooo td ni buatlah curah minyak byk2 TAPI!!!! TOLONG GUNA MINYAK SAYURAN ya... kurang kolestrol, :D hasillnyerrr!!!!! mmg sedap!!! dia mcm dgoreng gitu mmg yummmy so sape2 yg nak buat lepas ni pastikan kulit luar dia tu nmpk mcm dgoreng tp BUKAN licin ya :D, jom makan!!! tapi kita suke mkn takoyaki ni tabur negi byk2 kat atas pas tu tabur dried chili flake ngan nori celup kat TSUYU...soooooo yummmy!! tak cayerr mana peminat takoyaki kena try!! ;-)
INTInyer>>
Udang kering paling kecikkk sekali
Benishoga atau jeruk halia
tenkatsu saki baki tepung hasil gorengan tenpura
NEgi atau daun bawang bykkkkkkkkkkkkkk sgtttttttttttttt
Tako aka octopus, udang, apa2 lah ya asal sedap
Minyak sayuran

5 ulasan:

cikmanggis berkata...

salam adik manis!...kita tak pernah makan takoyaki nih,boleh tak letak resepinya...nak cuba...hehe,nampak sangat sedap

ijayuji berkata...

salam kak CM!!! adik manis niii malu lahhh hihihi.. gurau jerrr :D akak ada acunyer tak? klu ada beressss..leh kita letak ya resepinyer.. mmg sedap!! akak kena beli dulu yg kat kedai dulu katanyer kat JJ ada ya? klu ada akak cuba makan dulu ya sesuai tak kat tekak akak hihih..rasanyer kat kedai sushi pun dia org ada menu tambahan ni, sbb solu2 kita mmg tak leh telan lama2 dah leh serasikan bau2 bhn2 jepun leh makan tp kat kedai takoyaki yg kat sini mmg tak leh mkn sbb kdg tu sosnyer kita tak tahu apa campuran dia jdnyer kenalah buat sendirik :-)..

cikmanggis berkata...

cikmanggis ni tolak batu dengan kayu je,lain lainnya pantang!..pantang nampak,ngap! hehe atas permintaan makcikmanggis ni,tolong lah letak gambar acu nya ya!hehe tolong la adik manis!(merayu ni:)

ijayuji berkata...

hihihi...akak nii jgnlahhh mcm tuu :D kita pun tolak batu ngan kayu jerr niii klu mknan nii sume2 nak cube.. ehehe.. jap eak nanti kita letak acunyer masih kat basket lagi baru lepas basuh ehehe....

Fini Afini berkata...

mana saya leh beli takoyaki maker tu? nak jugak