Rabu, 17 Februari 2010

Apam Balik

APAM BALIK

Salam n selamat pagi sumenyer ;-),

Ada org lagi tak ni ya?? masih collect angpowwww powww ka?? hihihi... hari ni bf dgn apam balik.. Geram tgk apam balik si SAKURA EMI kat jepun sana tuu.. sblm ni dah pernah buat tp resepi lain kali ni nak cuba resepi dr emi pulak, sedap lah emi! akak cuma kurangkan SB jerr maklumlah mg tak gemor sgt bau bau an dia tu bukan buat apam balik jer mana2 resepi yg ada guna SB akn kita ambik secubit 2cubit gitu ehehe... Hari ni nak kuar carik charger DS budak 2 org tu dah tak mo nyala lampu dia sejak kita ptong ekekeke.. ingatkan kalau dbetulkan wayar dia tu maksudnyer gunting n cantum akn nyala langsung terus tak mo nyala eheheh... maklah yg kena ganti huhuhu..
Untuk resepi ambik kat umah SAKURA EMI, mintak izin n halal ya emi resepinyer.. tabur kacang dgn jagung byk2 huh! sedap betul! tergeget geget dia punyer jagung dgn kacang tu yg sedap :D.. Mcm biasa juga cnp tuk rujukan, mekaseh emi! jom bf sama2 ;-)..psst>>sini dah musim buah kundang :D

APAM BALIK

Bahan-bahan>>

  • 2cwn tepung gandum
  • 1sk serbuk penaik
  • 1sk soda bikabonat
  • 1/2cwm gula
  • 1biji telur
  • 1 1/2cwn air
  • Bhn tabur: kacang tumbuk, jagung krim, gula


Cara-cara
  • Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk penaik, soda dan air. Pukul sebati. Blender semua sekali pun boleh.
  • Biarkan 1/2jam. Panaskan pan dan masukkan 1 senduk aduan. Tabur dgn kacang, jagung krim dan gula. Bila masak lipat 2 dan sapu dgn butter. Kalau suka ranggup xyah sapu butter.


Yg kat bwh ni pulak award dr SIS LOVE, tenkiu sis so sweettt!!! lebiuuuu!! thanks for sharing ;-) n pd sapa2 yg tak de lg tu ambik ya :-) tq!


3 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ika, thank U sudi ambik award dari Love! We are friends na :)

Okey, bak apam balik plak...love nak bawak balik! hehehe :) Sedapnyaaa, terliur!

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

tadi kak maria buat apam pisang....ika buat apam balik....

Watierman, rmanbkr berkata...

Wah Ika...itu apam goda2 pangil Akak ooo! Ada lagi tak??