Rabu, 10 Februari 2010

Homemade Potato Chip

HOMEMADE POTATO CHIP

Salam sume dah nak tgh hari :-),

Hari ni kuarkan n3 sume awal2 sbb nak rehat ehehe... :D baru jer masuk list HOMEMADE POTATO CHIP lepas nampk kat umah KAK JUN JC florida betul ke ni akak duk kat sana? sbb tgk traffic tu florida jdnyer akaklah tu :D, mekaseh ya kak sedapppp! leh buat lg! td ni buat pun cuma 6 biji sederhana besor kot kentangnyer pastu dr pg dah jemur sbb matahari naik masuk ke balkoni umah kita tuuu sib baik bukan sotong yg i jemur ekekeke.... sotong lain dah masuk giliran kat ampai tu :P ahahahah... Berbalik pd potato chip ni rasanyer lagi sihat makan buatan sendiri niii yer la kan tgk jer lah bhnnyer jerr tp kita ni td selongkar2 cuma ada slicer yg kecik tu jerr pastu cam tak tajam jerrr ekekeke... tu yg potongan dia ada besor kecik sume TAPI harus dingat goreng tu biar api sederhana kang tak rangup dah mcm mkn kentang goreng lak jdnyer.. ini pd yg tak de slicer kena bekerja keras sikitlah potong kentang2 tu sume guna lah penyagat buat kerepek pisang tuuuuuuu.. :D Yg pasti mmg rangup kalau ikut step keringkan dulu sblm goreng tuu sbb tu dsuruh rendam dlm air panas selama 5 minit kasi masak sepeuhnyer bila goreng kot! pepandai jer kasi statement sesat nii pastu kan fungsi cuka jgn tanyer kita kenapa perlu masa rendamkan dia tu :D.. Kak Jun mintak halal resepinyer n izinkan dpublish n share dsini juga :-) walau senang kdg tu kita ni besarkan pelupa ekekeke... tak pun jomlah jalan2 kat US umah KAK JUN JC ya ;-).. lebbiuuu kak!

HOMEMADE POTATO CHIP

Bahan2>>
  • 6 ketul kentang size besar-hiris nipis dlm 1/8 in ( My hb guna slicer jer)
  • 1/4 cawan cuka
  • Air secukupnya
  • Garam halus secukupnya
  • Serbuk lada hitam secukupnya


yum yum!! sesuwai dmakan bila2 masa terdesak atau lapo! :D

Cara2>>

Didihkan air dlm periuk besar kemudian masukkan cuka, kemudian celurkan hirisan kentang dlm 5 min toskan betul2. kemudian susun kentang dlm baking pan ( kalu bole jgn tindih2 sangat) lepas tu anginkan/kering kan ( kalu cuaca panas jemur kt luar sampai dah tk rasa lembap lagi, atau letak dlm oven, panaskan oven pd suhu rendah kemudian offkan dan letak dulang dlm oven biarkan hingga kentang dah tk lembap)

Lepas step yg kt atas tu bole lah digoreng hingga garing dan keperangan atau boleh dibekukan.

Lepas goreng masa tgh panas taburkan sikit garam dan serbuk black pepper ( atau apa2 seasoning yg disukai) Selamat mencuba.

2 ulasan:

Azita Zain berkata...

ika, k.ita tgh ngadap tv tengok citer korea ni. x de kudap2an lak. ni dtg nk minta sebalang dua potato chip ika ni....

geraugebang berkata...

dah lama tak singgah. pe kabor??? ada sihat??? kak gerau tak berkesempatan nak ronda banyak-banyak. Hari ni ada masa sikit boleh lah ronda... best tu Mr Potato masak sendiri. Boleh kurangkan garamkan. lebih sihat.