Isnin, 22 Februari 2010

Garlic Mashed Potato

GARLIC MASHED POTATO

Salam dptg isnin yg berangin tp panas :D,

Hari ni mcm biasa tugas2 seharian yg membuatkan kita sibuk dr pg sampai ke ptg ehehe... Jdnyer dah penat2 tuuu kan masak simple2 jerr lg pun belen nasi semalam ada lg sikit reheat kan jerr pastu buatlah makanan tambahan :D, ni lah dia dah lama masuk dlm list tp tak terbuat buat pdhal bukan payah sgt pun huhuhu... kita mmg tak kisah skrg ni dgn rasa garlic2 ni sbb dah terbiasa jdnyr mmg tak jd masalah lah dgn bau garlic ya bdn tak bau taw! bdn menten wangi wakakaka..... Ok resepi asal ni kat MyR @ MOMMAMIA, ramai dah yg cuba tu yg xcited nak cuba jugak eheh... Jom makan sama2 :D.. Terima kaseh ya tuan punyer resepi mintak izin n halal juga resepinyer d sharekan kat sini, tenkiuuuuu! Sebelum tu nak share citer sikit,

Itu hari masa g carik adapter tuk budak2 ninyer NDS, jalan2 jap g bawah carik ada apa2 yg boleh dmakan masa nak balik nanti, terlalu kat kedai roti nii, ada satu keluarga arab ni kan, pakai jubah tutup sume tak nmpk apa pun nmpk mata jerr ank pompuan 2 org dlm lingkungan 3 n 4 tahun gitulah, kita ni dekat kedai jual2 dvd berdepan jer dgn kedai roti tu, nak jdkan kisah lah kan, dan kita pun tak kesahlah kan tp dah seagama tu kan rasa sedih pun ya, dia nak beli roti kosong ke apa ke suka atilah kan, TAPI yg kita nmpk ni kan dia ambik roti yg toppingnyer ada pork floss???? weeiiii..klu ayam tu tak gelilah sgt tp vavi tuuuu huhuhu.... dia belikan tuk ank2 dia, dlm hati ni terpkir agaknyer bapak dia org bukan islam kot! tp tgk gaya mmg arab tuu lg2 lah bini dia huhuhu... geli terus n terus kita cabut balik tak jd nak ronda2 tgk makanan huhuhu.. sekian.. jdkan teladan.. hmmm... tp tak heranlah pak2 mak2 arab yg ada kat sini dia org bertudung lingkup tgn tak nmpk nmpk mata jer tp makanan yg dia org makan ni kan bacon tu dah biasa bg dia org..eeuuuwwwww! tahu jer lah kan bacon tu dr apa huhuhu.. da da da ngumpat laks ehehe.. nak gosok bajulah! :D g tgk resepi kat bwh nun :D ngeeee...

GARLIC MASHED POTATO
kita buat suku adunan jer hihihi...

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

  • 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
  • Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
  • 3 sudu besar butter
  • 2 sudu besar mayonaise
  • ½ cawan susu segar/ fresh cream
  • 1 sudu kecil black pepper
  • Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu kecil black pepper
  • 2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
  • 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
  • 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
  • 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis bwg putih



Cara-cara

  1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
  3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  4. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi dan ENJOY!

5 ulasan:

Leyza berkata...

ermmm mabulosnya...mashed potapo tu...

Fiza Nordin berkata...

ika, akak terliur tgk mashed potato ika ni... rase nak minta sikit jek... eheheheee

nak jugak le komen pasal cerite ika tu... kawan akak keje kat butik guess kat LOT 10 tu tau... dia pun cerite lebih kurang cemni le pasai orang arab ni... dia kate kebanyakkan yang mai soping kat butik guess ni orang arab le...pepaham ajelah pakaian2 kat butik guess tu camne... ala2 tak cukup kain gitu,kan... tapi yang mai beli tu bertudung litup siap tutup segala.sampai tapak tangan pun tak nampak... nampak mate aje...tapi pakaian dalam jubah dia tu... hemp.....lu pikirlah sendirik...hikhik

gitulah... kite tgk depe pakai tudung menutup aurat tp makan yg gitu2 plak erk....

JC berkata...

Weiiii sedapnya mashed potato....kalu padan kan ngan fried chicken atau steak..lagi laju makannya

openid berkata...

memang best ni..kite pernah buat sekali..makan ngan kamben..emmbekkk... sedapp! hehehe

Ijan

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..
Wahhhh...best ni n kite suke...tapi selalu beli je kat KFC..may be pasal senang dapat kottttt itu pasal rasa malas nak buat tu menebal siket...ngeeee...