Selasa, 23 Februari 2010

Choc Raisin Bread

CHOC RAISIN BREAD

Salam n selamat pagi sume!! :-),

Haaa..roti lagi! :D dah nak buat mcm mana sbb mmg roti lah menu paling senang dan sedap :D, lg satu budak2 mmg suke dgn roti kdg tu malas nak buat tp sian bila tanyer mama ada roti ke tidak huhuhu... sblm ni ada buat water roux jdnyer nak perabihkan pun ya jugak, tunggu dlm minggu ni mmg ada menu roti jerrr :D.. Kali ni selongkar2 terjumpa buku roti ni lah! pdhal buku ni dah lama dpos tp baru cuba 2 resepi jer dlm buku ni.. ehehe.. bila nka khatam tak tahu :D Ambik dr buku DIY HOME BREAD dan sume recipe oleh Khoo See Yew tp dlm buku ni sume duli secara manual dan bantuan mixer lah kan.. tp kita ada BM guna jer lah khidmat dia.. :D kan!! kan!! Buat semalam petang tp kena nyorokkan lah sbb budak2 kalau nmpk mmg tak leh nak buat bf lah kan, hari ni sibuk lgi sbb tu buat bf yg dah siap2 senang! :D atau mmgnyer pemalas :D, Ok tuk resepi ni kita salinkan bulat2 dr dlm buku tu ya ada adjust sikit2 ya :D

CHOCO RAISIN BREAD
Source DIY HOME BREAD by chef Khoo See Yew

Ingreadients

A
300 g High Protien Flour/Bread Flour
5 g Milk Powder>>Tak masukkan
3 g Bread Improver
10 g Choc Powder

B
50 g Castor Sugar
1/2 tsp Salt
30 g Egg>>yg ni kita tak masukkan :D ganti dgn 1 sb WATER ROUX
180 g Cold Water>>Yg ni masukkan fresh milk
7.5 g Yeast
1/2 tsp Choc Emulco

C
15 g Butter
15 g shortening

D
150 g Raisin



Method

  • Combine A and B to form a dough. Add in C, knead until smooth and elastic.
  • Add in D,mix till well blended.
  • Cover n rest for 30 minute.
  • Divide into 40g each. Let them prove for 10 minutes. Roll into balls.
  • Arrange into (8x8x4)" greased tin. Let it prove double in size, brush with egg wash and sprinkle sesame seeds.
  • Bake at 180C for 20-25minutes.

ATAU

Masukkan sume dlm BM bermula dgn liquid dulu barulah masuk bhn kering.. set kan On n tunggu sampai siap bergantung jenis BM masing2 ya..Bila dah berenti tumbuk2 kuarkan angin n bg rest 10 minute sebelum dbagi2 kan kepada bebola kecil.. Selepas tu boleh leh dbahagikan setiap satu lebih kurang 40g bentuk2 kan, penaikkan lg 2 kali ganda. pastu bakar mcm biasa.


3 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ika, tks for the mashed potato n karipap! Sedapppppp!

Nak bun plak karang...hehehe :D

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika....sedap & gebunya roti mu Dik....pandai jer..masak apa pun Akak nampak menyelerakan!!

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Wahhhhh cantiknya roti ni....tergoda nengokkk nyaaaa