Jumaat, 5 Februari 2010

Sardine Roll

SARDINE ROLL


Salam n selamat pagi sume :-),

Hari ni ada elok sikit senonengnyer.. tp mlm td masa gosok2 pun mcm terumbang ambing ajerr lg hihihi... dah mandi niii segor lah sikit bdn kang lepas makan nanti ni layulah balik ekekeke.... hari ni buat sardine roll sbb mlm td budak2 kasi makan sardine jerr bukan hari2 taww! dah lama tak masak sardine ni stok sardine pun dah habessssss... jdnyer pg ni buat sardine roll guna resepi NOORSHA pulak dulu dah buat tp guna resepi Along :D, kita tukar2 resepi pulak tp lebih kurang jerrr pe pun mmg sedap! i like!!!! Mekaseh ya sha atas resepinyer ambik kat MyR @ SARDINE ROLL n mintak izin n halal resepinyer sha, mekaseh! :-)

Bahan-bahan ( Untuk Pastri - 27 biji small size )

  • 200 gm Tepung Gandum
  • 100 gm Mentega Sejuk
  • Air Sejuk
  • Secubit Garam
  • Bahan-bahan untuk inti
  • 1 Tin Besar Sardin
  • 1 Biji Bawang Besar - Dihiris
  • * 3 Ulas Bawang Putih
  • * 5 Biji Cili Api (boleh tambah kalau nak pedas lagi)
  • 1 Biji Lada Merah - Dihiris
  • Garam
  • Secubit Gula
  • 1 - 2 biji limau kasturi




Cara-cara

  1. Untuk Pastri :)
  2. Ayak Tepung Gandum bersama Garam ke dalam mangkuk.
  3. Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
  4. Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti.
  5. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
  6. Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti.
  7. Untuk Inti
  8. Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
  9. Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
  10. Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
  11. Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
  12. Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
  13. Tumis hingga betul² garing.
  14. Cara menyediakan Sardine Roll
  15. Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil²)
  16. Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
  17. Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
  18. Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.

4 ulasan:

fuzidss berkata...

Tie.. akak suka tp may be kena tukar intinya tu ke tuna ke sebab sardin akak tak tahan bau nya tu

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...ngeces....nak jugak...dok nak buat..tapi tak jadi2 lagi!

K.Nor berkata...

ish.. ika dah buat dulu ya
bila la akak nk buat ni.. duk peram jer resipi ni :(

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika,
Wah wah wah..kalau tgh cenoneng pun siap kek ngan jayanya, then dah kurang cenonengnya jadi keluar plak sardine roll...Nanti tgh hari dah segar bugar apaaaa lah resipi lunchnyaa yaaa....?tak sabar nak nunggu ni haaaaa