Rabu, 17 Februari 2010

Blueberry Cheese Cake

BLUEBERRY CHEESE CAKE

Salam kembali masih dhari yg sama :D,

Cancel nak g kuar, esok tak pun jumaat nanti.. tgh mengumpul air mata kasi byk sikit n nak kasi tsunami terus malam karang ni nanti hihihi... jgn tanyer kenapa, kan kak hana hanya kak hana yg memahami huhuhu... thn ni thn niii tak mo nangis2.. :D aaahhhh..jom jom kita citer pasal makan2, sgt gembira bila kasi pd ninja tu sbb dia ni paling ssh nak kasi makan kek, takat kek span ke apa ke mmg dia tak layan dia tak suke manis2 tp dia lg suke yg berlemak gini hihihi.... kita buat ni sume kurangkan gula sbb dah tahu citarasa ninja sorang tu tp kita lebihkan masam2 gitu pd topping dia tu walahhhhhh... enak banget! best cheese cake ever! yg pernah kita buatlah kan :D sblm ni buat jugak tp ada rasa yg kurang rupanyer yg jd pe yedap dia ni adalah fresh creaaaammmmmmm.... Tenkiu KAK HANA n KAK ZAI atas resepi yg mabeles ni mmg sedap! sedap dr kat kedai punyer kot! tp silap lah masa buat topping dia tuu patutnyer kita dah biasa tak letak air tp ntah malam tu menggong sikit almaklumlah buat mlm2 gini ler jdnyer nak skip air tp tertuang jugak akhinyer dah melelh gitu jdnyer sbb tak pekat huhuhu... tp tak pe rasa mmg sedap ;-) Maceh kekanda kekanda ku sekalian kerana berkongsi resepi yg sgt sedap ni :D Resepi asal adalah stobeli tp kita ada stok blueberry ajerr looo... ehehe.. lg satu mmg suke blueberry pong! :D Jom makan, ambik kat sebok ya.. tak pun leh g SINI juga :D
Macam biasa kak zai n kak hana mintak izin kopi n pes kaya n halal resepinyer ya :D lebiuuuuu!!

BLUEBERRY CHEESE CAKE

Bahan-bahan

Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je
125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - hana buh 140g
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejukkan)

Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.

Topping:>>Kita guna resepi lain
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - x ltk


Untuk lapisan kek ni lepas tuang adunan cream cheese masukkan dlm sebok lebih kurang 1 jam then kuarkan layerkan dgn fresh cream sebelum tuang adunan filling tu adoiiii! xtra sedap! :D

Cara-cara
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
  8. Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas.
  9. Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.

Jemput ambik ya dah siap potong tu :D

6 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...ini jer kek yang Akak belum try buat selain kek lapis Sarawak....yg lain pun ada jugak...tapi cis kek ni kan lain sikit rasa dan texture dia.....Cantik menarik...& sungguh menggoda kek mu Dik!

Merah Baldu berkata...

mmg sdp..topping nye aduss..nk kene wat pasni

Jamie berkata...

Salam..
wah kena masuk dalam list gak nie.. selalu wat baked ciskek jer... habis ler dietku..

Shipudden berkata...

aduhai kak ija...menggodanya cheese cake tuh.....kita tru buat marbel chees ..tp x baper jd....tp boley la....bukan nak jual kan...nak mkn sndr..hehehhe

fuzidss berkata...

hilang arah akak tengok kek ni tau

geraugebang berkata...

ya allah, sedapnya kek, meleleh-leleh ayor liur menengoknya...