Khamis, 11 Februari 2010

CORN D&%#S :D

CORN D%$#S
hihihi


Salam bersua kembali ya buat semua yg dtg atau pun tak dtg :D ngeeee...,

Ibarat kereta tak de roda, begitulah perasaan tuan umah sbb tak de HP uwaaaaaa!!! boringnyer! tak leh main antar mesej dgn kekasih i huhuhu... Ok lah, ni resepi ambik kat umah KAK JUN JC lg.. mmg sesuwai buat finger food tuk budak2 dan org2 tua hihihi.... sedap lerrr! tp kita ni tak tahulah betul ke idak tepung suji atau samolina yg kita g beli tu masa g carik ada 2 jenis yg satu buatan luar negara tak tahu dr mana tp halusss sgt dia punyer tekstur tepung tu rega pun mahaiiii! jumpa yg murah sikit ni tp tekstur tepungnyer mcm kasar sikit tp tak lah kasar sgt ok lah.. bau pun sedap jerrr :D.. Mekaseh kak jun, dah list resepi ni lamaaaaaaa sgt tp terbantut dek tepung samolina ni lah huhuhu.... dah ada ni tp tak tahu betul ke idak tapi mmg best! thums up byk2 tuk kak jun ;-) kat sini kalau nak ada org jual tuuuuu tapi pepaham jer lah benda apa yg dia org guna kan kan.. uuweeekkkkss! sgt simple dan mudah buat 2 jenis 1 guna sosej yg besor tu yg lg satu tuk budak2 guna yg kecik ni sekali masuk mulut jerr habis :D.. Mcm biasa mintak halal n izin resepinyer ya kak jun ;-) tak pun g beli tiket murah nak naik plane ke kapal ke suka atilah janji sampai kat uamh KAK JUN JC ya :D mekaseh kak hugs sikit laga2 pipi sikit :D..

CORN D%$#S,

  • 1 tepung gandum
  • 2/3 cawan yellow cornmeal>>Nama lain samolina
  • 2 tbsp gula pasir
  • 1-1/2 tsp baking powder
  • 1 tsp garam
  • 1/2 tsp serbuk mustard
  • 2 tbsp shortening
  • 1 biji telur- pukul sikit
  • 3/4 cawan susu segar uht
  • Hot dogs secukupnya
  • wood skewers secukupnya ( kalu guna lidi sate pun boleh)
  • minyak utk menggoreng

MINI CORN D%$#S

Cara2>>
  • Dlm mangkuk campurkan tepung, corn meal, gula, b.power, garam, serbuk mustard gaul rata.
  • Masukkan shortening dan gaul ramas hingga jadi serbuk roti. Dlm gelas campurkan susu segar + telur kemudian masukkan dlm tepung gaul rata2 ( kalu rasa mcm pekat sangat bole tambah 1-2 tbsp susu lagi)
  • Cucuk kan lidi pd hot dogs, celupkan dlm adunan ( utk mudah dicelup masukkan adunan dlm bekas atau cawan tinggi) goreng api sedang..pusing2kan supaya masak rata. Sedap dimkn dgn mustard, sos cili & ketchup

3 ulasan:

MamaFaMi berkata...

Good idea ni.. leh try. Fatin balik besok, at least adalah tukang makan.. hehehe...

openid berkata...

Ewah santeknye!!! geram nengok! meh nak laga laga pipi jugaks. kihkihkih

ijan

fuzidss berkata...

hu la la tie, sedapnya.. nanti akak cuba buat ya