Sabtu, 13 Februari 2010

Roti jala pandan

ROTI JALA PANDAN

Salam kembali n happy holiday tuk semua warga mesia yg bercuti :-),

Hijau bukan sembarang hijau , hijau hijau hijau pandan pandan ekekeke... sajer jer lah letak perasa pandan! sedap gak sbb bau pandan kan dh mcm mkn kulit ketayap cicah kari ekekeke.... Ok tak leh lama ni jap g nak kemas then mandi manda pastu kuar g sepital.. ramai yg tanyer naper g sepital bukan kerana jari abg, abg kena g sepital hari isnin ni tuk xray lg tu masih tak baik lg tak leh nak bengkok sampai abis jari dia yg sakit tu masih sakit lg.. hari ni appoinment dr 2 minggu lepas sbb masalah kulit adik dgn kakak.. dia ni kena alahan, tp masih mencari lagi alahan pd apa skrg ni nak elakkan guna softner.. sian kulit dia org ni kering pastu kalau dah kering tu garu2 ehehehe.... tp since doc dah bg moisturizer yg busuk itewww dah nmpk perubahan dah.. bukan kulit kering ada lg satu ni jenis atopic ezsma tak reti nak ejalah! dan sejak2 dah sapu ubat pun dah ada perubahan.. mencegah lebih awal ni lg satu penyakit yg biasa kids kena.. doc kata tak yah risau tp mak mana yg tak risau kan kan.. ok ok.. tak leh bebel2 lama.. selamat bercuti semua! missssss u alls!!! Resepi roti jala ni Asal dr KAK UMMI kuantan tp kita tmbh perasa pandan itu jer :D.. senang dan sedap :-) mintak izin kak ummi resepinyer sekali lg :-)

ROTI JALA

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning



Roti jala wif beef curry for kids n gulai for me :D

Cara2>>

Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.

1 ulasan:

deeTha berkata...

Assalamu'alaikum...
salam ziarah & salam perkenalan dari Indonesia :)

saya ingin coba roti jalanya, boleh, kan?