Selasa, 2 Februari 2010

Sheperd Pie

SHEPERD PIE

Salam sume selamat tgh hari :-),

Alaaaa...jgn berkata kata ya :D ni kes pagi2 jalan2 umah org pastu nmpk mende alah ni lah tu yg buat terus tu dan KEBETULAN pulak ada meatsauce buat td pg sbb hari ni menu kat tadika meatsauce spaghetthi :D jdnyer tak yah membazir tenaga dan letrik apa sume belen sauce td tu curah jerrr tp kita ni buat versi pelik sikit layer paling bwh letak lasagna sheet pastu letak meatsauce then letak slice cheese, pastu letak mashed potato then layer balik dgn slice cheese then meatsauce again last sekali penyekkan lah lebihan mashed potato pastu tabur mozarella cheeseee nak byk mana pun ekekeke.. kita ni td main hiris2 jer pastu tabur dgn parmesan cheese hari ni mmg hari menggemukkan perut :D sedap lah! tak sangka pulak bila geget yg bhgn bawah dlm hati berkata (ooowwhhhh...camni rasa lasagna) geget bgn atas pulak dlm hati berkata lagi (owwhhhh...camni rasa sheperd pie!) ahahaha...maklumlah i ni JAKUN kun kun :D.. Mekaseh buat IJAN bg idea nak mkn apa lunch td nii ;-) Tp nak ikut resepi chef hell`s kitchen itu malas pulak! ikut yg senang jerr ambik kat MyR dr SALWAHCM, ,Mekaseh ya sedap ;-) n mintak izin n halal resepinyer tuk share kan kat sini pulak :-).. jemput makan ya sume :D

SHEPERD PIE

Bahan-bahan ( 2 orang )
  • #Bahan untuk Inti#
  • 250 gram Minced beef
  • 100 gram mushroom (kalau ada budget lebih sedap guna fresh mushroom jenis portabello, kalau susah button mushroom yg dalam tin pun ok)
  • 1 biji bawang besar yg kaler kuning (Potong dadu)
  • 2 sudu besar Mushroom soup (cream) brand Campbell
  • Boleh juga masukkan sayur2an lain spt celery, carrot atau brocoli.
  • #Topping#
  • Mashed potato (ikut resepi Yani) atau boleh juga pakai instant potato
  • Mozarella Cheese


Sorang sesudu cukup lah kan :D

Cara-cara

  1. Goreng bawang sampai agak layu.
  2. Masukkan cendawan (step ni kalau guna cendawan fresh) kalau tak skip ke step seterusnya.
  3. Masukkan minced beef, goring agak2 nak kering..
  4. Masukkan krim mushroom, kalau daging tu liat tambah air sikit, masak sampai jadi pekat and agak kering.
  5. Masukkan cendawan dan sayuran2an lain.
  6. Perisakan. Tapi biasanya tak perlu letak garam sebab cream mushroom tu dah masin.
  7. Ketepikan..
  8. Letak inti dekat base loyang ke corningware ke atau bekas aluminium foil cam yg saya guna tu pun ok.
  9. Letak mashed potato , taburkan mozzarella cheese
  10. Bakar dlm oven atau microwave untuk keringkan kentang dan cair kan cheese. (Biasanya dlm 10-15 minit je)
  11. Sedap dimakan panas2.


6 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Hrm tengok pun tau sedap....I am the shepherd that takes care of the lamb..hehehe!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Ika..
Amboi banyaknya layer dia....Dah lama tak makan ni...Dulu mula² tgk jakun gak...Sekali rasa baru tawwww bertapa sedapnyaaaaa....Tapi tak pernah buat sendirilahhhh....

CT Delima berkata...

Cakkkk!! sedap nya.... nak numpang makan kat sini lah ya. K.ct x moh sesudu tak cukup tuuu kihkihkih.

MamaFaMi berkata...

I am the Shepherd's assistant, so I get half the share as well! Hahaha...

openid berkata...

Salam Ika,
Elok benar ni.kite nye sheperd pon dah abes dah..mai makan kat umah ika versi spesel campur2 lasagna hehee.. kite jakun gak. tak tau lasagna tuh cemana.kihkihkih. nk beli ape tu yg slice2 dia tuh? itu pun takut sebab tak tau nk masak cemano. hahaha :D

shipudden berkata...

wah..kita nak wat pie..x sempat memanjang....harap je amik resepi...hmm kene kuat semangat nih nak buat mcm kak ija nya...
kita maik resepi ekk...halal yerk...