Isnin, 15 Februari 2010

Takoyaki

TAKOYAKI

Salam dptg isnin buat semua ;-),

Oppsss...? lupa pulak sebilangan sajer hihihi... maklumlah ramai yg masih bercuti dan tgh berehat2 dgn famili masing2 kan???? bila nak abis cuti jgn tanyer kita sbb kita tak tahu :D.. Ok, td ni g jumpa doc ada follow up appoinment dgn doc tulang2 :D alhamdulillah dah tak yah balut2 lg cuma masih sakit lg bila dbengkokkan jarinyer jdnyer kena hati2 jer lah lepas ni dan cuma dpt cream jer sapu kat jari yg sakit tu.. minggu depan kena jumpa lg sbb nak tgk dah baik 100% ke belum.. pas dah habes kat sepital terus g carik makanan ikan dgn budak kecik ni sekali pastu balik2 masih awal lg dlm kul 11pg gitu g shopping brg sikit balik masakkan tuk abg jer sbb kita nak utamakan TIDO dulu ekekeke... penat tuuuu huhuhu.... pastu bgn perut lapo malas nak pkir panjang buat takoyaki ni jer lah sbb semalam dah buatkan untk org yg ngidam tu jdnyer mmg kita bg peluang org yg ngidam tu makan sume jdnyer hari ni giliran kita mkn sorng2 sbb budak2 tak layan huh! Kita tak guna tepung yg ready made sbb td shopping nak beli tak phm jdnyer tak beli cuma guna manual jer lah kan :D resepi dah biasa ambik kat japanesefood.about.com senang jer buatnyer ni cuma nak kena masak tu rangup2 gitu baru sedap :D nak tgk cara camne leh g SINI ya.. tak leh lama pas ni nak buat diner tuk budak2 pulak.. :D

Ingredients:
  • 1 2/3 cup flour
  • 2 1/2 cup dashi soup
  • 2 eggs
  • 1/2 lb. boiled octopus, cut into bite-size pieces
  • 1/4 cup chopped green onion
  • 1/4 cup dried sakura ebi (red shrimp)
  • 1/4 cup chopped pickled red ginger
  • *For toppings:
  • katsuobushi (dried bonito flakes)
  • aonori (green seaweed powder)
  • Worcestershire sauce or takoyaki sauce
  • mayonnaise

Preparation:

Mix flour, dashi soup, and eggs in a bowl to make batter. Thickness of the batter should be like potage soup. Put oil inside cups of a takoyaki grill pan. Pour batter into the cups to the full. Put octopus, red ginger, and green onion in each hole. Grill takoyaki balls, turning with a pick. When takoyaki become rounds and brown, remove them from the pan and place in a plate. Put sauce and mayonnaise on takoyaki and sprinkle bonito flakes and aonori on the top.
*makes 4 servings


jemput makan sapa yg dtg tu ya :D

5 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Aaaaaaaaaa...Love dah bukak mulut besar2 dah ni! ;)

cikmanggis berkata...

salam ika..kita pernah buat sekali tapi kurang jadi sebab tak cukup bahan..orang tua ni tak faham nak baca bahan bahan kat kedai :) nnt esok nak ajak anak pi jusco..hehe tak putus asa.agaknya ika buat takoyaki ni cam buat kodok pisang je kan?hehe

openid berkata...

Ninja Ika okay ke kalau selalu makan makanan melayu? ke kena ada gak makanan jepun? heheh

Ijan

fuzidss berkata...

semalam akak cari takoyaki maker kat Jusco tapi tak jumpa sebabnya akak nak buat kaya ball

Tanpa Nama berkata...

salam ..
sedap takoyaki tu..sekali makan tak cukup..hehe

nak tanye la..mane ek,nak cari takoyaki pan tu..sebab dah puas cari,tapi x jumpe gak..