Khamis, 25 Februari 2010

Pau

PAU
Resepi III

Salam n selamat pagi sume! ;-)

ehehe... semalam g jalan2 umah KAK YANI tengok ada pau TAPI kali ni resepinyer dgn caranyer mmg lain dr sebelum yg dbuat nii, sgt menarik! dah ada modal nak bf apa pg ni :D maceh ya kak yani bg idea ;-)Resepi kali ni mmg best, lembut sgttttttt... rasa lain dr yg lain..Resepi asal ambik kat MyR dr LynnSham dan katanyer juga resepi dr taukey frozen food kita tak kenallah sbb tak pernah beli pun yg isntant2 gini lg satu manalah ada kat siam nii :D Buat inti kacang merah, kelapa dgn plain jer.. Mcm biasa ya mintak izin resepinyer juga mekaseh! :-) g kat umh KAK YANI jugak ya klu nak tgk pau yg putih gitu ;-)

PAU

Bahan-bahan
( 64 biji - doh seberat 20 gm )
  • Bahan A:
  • 450 gm special pow flour (Hong Kong)
  • 230 ml air
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • 5 tsp yis segera - Mauripan
  • Bahan B:
  • 300 gm special pow flour (Hong Kong)
  • 180 gm gula kastor
  • 40 gm shortening
  • 2 tbsp double action baking powder (for pau)
  • 1 tsp bread softener
  • Bahan C - larutkan:
  • 100 ml air
  • 1/2 tsp ammonium carbonate
  • Sedikit garam
  • Bahan D:
  • Inti - ikut citarasa sendiri



Cara-cara
  1. Satukan A, uli hingga jadi doh yang licin (saya guna bread maker). Kemudian rehatkan doh selama 30 minit (doh akan mengembang).
  2. Selepas 30 minit, campurkan A dengan B dan C. Uli hingga jadi doh yang licin (jika guna mixer; speed no. 2 selama 15-20 minit. Saya guna bread maker Empress [Cosway], setting no. 51, uli sebanyak 4 pusingan).
  3. Rehatkan dan biar doh mengembang sekali lagi selama 30 minit (doh pau ini sangat ringan).
  4. Bahagikan doh kepada bebola kecil (saya bahagikan kepada 20 gm tiap satu).
  5. Masukkan inti, bulat-bulatkan atau punjutkan.
  6. Rehatkan sekali lagi hingga kembang selama lebih kurang 10-15 minit.
  7. Kukus selama 5-7 minit dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu (saya kukus dengan api sederhana).
  8. Untuk frozen pau: setelah pau dikukus, biarkan hingga betul-betul sejuk. Kemudian bekukan secara individu (pastikan pau tidak melekat antara satu sama lain). Bila dah beku, keluarkan dari fridge dan terus pek (jumlah per pek terpulang.. pau tidak akan melekat antara satu sama lain). Selepas dipek, terus disimpan sejuk-beku.
  9. Cara mengukus frozen pau: Panaskan pengukus, terus kukus pau tanpa perlu 'defrost' (api sederhana

2 ulasan:

Azie berkata...

awat ler memasing wat pau licin jer...mcmana erk nk buat pau kulit dia licin jer..gebusss jer tgk...akak dh buat mcm2 cara tak nk bg kulit pau tu kedut tp dia tetap kedut2 jugak uhuhuhuhhuhu...mcmana erk ika buat..dh tutup penutup..gitu jugak..jeles tgk pau org gebuss jer uhuhuhhu

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...Akak antara nak mengepau....juga semalam...tup tup tak jadilah sebab baru jer wat baru ni....akak ngendeng kat sini boleh?