Jumaat, 19 Februari 2010

Kuih Tiram @ Lidah @ Selayang

KUIH TIRAM @ LIDAH @ SELAYANG

Salam kembali dptg jumaat ;-),

Sekejap lg nak buat marathon menggosok baju2 huhuhu..dah 2 hari baju tak bergosok maklumlah BIG BOSS tak de keje melepak jer lah hihihi...Tapi kuih ni dah buat 2 hari lepas ekekeke.. asyik terlupa nak n3 jerr huh! Suke mkn kuih niii dan kuih ni jugak biasanyer akn dhidang kat kenduri2 kawen selalu tunggu mak bawak balik tapi kdg tu kena yg keras! kdg kena yg lembut! tu yg tak bestnyer, dulu dah pernah buat guna resepi dr s shamen kalau tak silap kali ni ambik kat umah ALONGROZZ resepi dr mak along, maceh along! sedap.. cuba tgk tu gelembung2 tu lah yg buat dia rangup! i likeeeee! dan satu lg resepi ni guna gula+nestum dan hasilnyer XTRA SEDAP XTRA TERANGKAT cepat abisss! buat mcm along jugak kecik2 jerr sekali masuk mulut jdnyer tak berkecah lah klu budak2 makan sbb kuih ni rapuh..sedapnyerrr!jgn tgk2 jom makan jom sambil relax2 depan lappy hihihi... ok ok, tak leh lama2 lah lepas ni sibuk nak menggosok.. Untuk resepinyer mintak izin n halal dan along pun dah izinkan :D untuk share pulak kat sini ;-) tankiuu along! sepeket tuk along nanti kita bungkuskan ehehe... lebiiiuuuuuu!!! leh g kat umah ALONGROZZ jugak ya, cuma versi lenyek lain sikit :D mungkin lain tempat lain cara lenyek dia tu apa pun kuih yg sama dan sedap ;-), last sekali selamat berhujung minggu semua! :-)

KUIH TIRAM@LIDAH@SELAYANG

INGREDIENTS:
1 kg Flour
2 tbsp Margarine
1 Egg
500ml Water
2 tsp Salt

PASTE:
Tapioca Flour
Veg Oil

COATING:
1 portion Sugar
2 portion Nestum
- Blend both until fine.

sangat rangup ;-)

METHOD:
1. Mix all ingredients until dough is form.
Knead until smooth.
(I poured mine into a mixer with dough hook & dough is ready in minutes)

2. Pour oil into tapioca flour just until a paste is formed.

3. Divide the dough into a smaller portion & roll flat.
Use pasta machine to roll until quite thin.
Spread the surface thinly with tapioca paste.
Roll & slice. Roll to flatten.

4. Deep fry until golden.
Coat with powdered sugar mixture.

5 ulasan:

umi_e berkata...

Salam... jalan2 di sini untuk menghilangkan rasa sedih yang menyelubungi diri :(

* tengok kuih tiram hilang sebentar rasa sepi di dada :S

HomeKreation berkata...

Waaaa.... cedap nya kuih tiram Ika tu.... Ika lenyek kot tepi, Along lenyek kot atas...tapi rasa nya tetap sama lah... ok, tq kasi sepeket...(peket besooo...) ekekeke... along buat sekilo ari tu jenuh nak siapkan....

Merah Baldu berkata...

dah lama xmkn kuih ni.klu kenduri kawen mst ade..kat kg sy(jitra)..diorg pgl kuih kapal terbang

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Nak order sebalang! kekeke ;)

openid berkata...

Salam Ika,
Rajin betul buat kuih tiram ni. Aih nak bungkus kat Along je ke? nak alamat kite tak? nk jugak sebungkus.heheh
Ijan