Isnin, 1 Februari 2010

Ayam Tandoori Goreng, Apple Crumble Pie n Sambal tutuk

APPLE CRUmBLE PiE

Salam semua dah masuk hari selasa daaaa pun :D,

Hari ni tak de mood + penat lahhh.. Boring lerrr satu hari niii sakit pinggang keja mop lantai jerr huhuhu... tak de mood langsung sbb tak sudah lg dapur tuuu pastu esok leh cuti pulak??? hah! janji kosong mencinyer!!!!!! uuwaaaaa...malas nak bebel panjang2, jemput makan sume ya :D dah jatuh cinta dgn apple crumble nii :P sedap sgt! suke sbb masam2 manis.. kali ni perahkan lemon byk sikit kasi masam lagi ekekeke...i likeeeeeee it!!!!! Resepi tgk dekat label dessert tak pun selak jer muka seelah ya :D ngeeee.....

Jom makan! sedap!!!




AYAM TANDOORI GORENG

Dah lama skodeng resepi ni kebetulan masa balik mesia itu hari apa lg cari rempah tandoori maggi ni :D alhamdulilah jumpa pun :D pastu td ni nmpk kak hana buat apa lagi terus dpt idea lauk tuk budak2 td nii.. masing2 suke :D bagus nyer sbb senang lah nak masak :D.. suke lauk yg senang2 dah sedap niii... Resepi asal dr KAK HANIELIZA pastu ada dmana mana mekaseh ya kak... Mintak izin dan halal resepinyer cnp dr umah KAK HANA jer ya :D versi kali ni tergeseng! ekekkee.. tp ttp sodap! ;-)

AYAM TANDOORI GORENG

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
  • 1 paket rempah tandoori MAGGI
  • 3 s/b cili mesin - hana tk ltk
  • 1 s/b serbuk kunyit
  • 5 s/b tepung goreng ayam
  • 3 ulas bawang merah ]
  • 2 ulas bawang putih ] mesin halus
  • 2 inci halia ]
  • garam

Cara-cara
  • Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1/2 jam
  • Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.



SAMBAL TUTUK

Yg ni sbb tgk kat umah KAK MINA! huh! hari ni jugak g masak sedap!mmg org2 jawa sukeeee lauk2 camni.. makan dgn nasi putih + Sayur tumis air petola n suh un??? dah cukup membuatkan ku terbongkang kekenyangan :D Versi siam, mana yg ada jer ya.. LADA BESAR, BWG PUTIH, BWG MERAH, BELACAN, LADA MERAH, IKAN BILIS>>Goreng sekejap then tumbuk halus :D sdapppppppppnyer!! alhamdulillah kenyang :D lauk dah habesss :P

Mekaseh yg drop mesej akn blogwalking esok hari insyaAllah... lebiuuuuuu!!!! :-)

3 ulasan:

somuffins berkata...

Salam, dah lama I idamkan apple crumbles nih. 3 biji apple duk atas cabinet dapur dah mula merajuk masam muka kat I. Tak tau bila semangat rajin nak datang.

I baru jer tulis kat my blog, I buat ayam tandoori 'megi' tapi tak berjaya. Nampak u punya sedap aje (sah! i tak reti masak, huhu)

Watierman, rmanbkr berkata...

iKA....MANA LAH DATANG SEGALA KERAJINAN iKA TU....SEDEKAHKAN SIKIT KAT aKAK....aKAK TABIK LAH iKA!

openid berkata...

Salam Ika,
Yg open ID tuh kite tau! ijan! hahaha... tah la ngok ngek cikit kuar open id lak. malas nk pikir biorla heheh :)

esh apple crumble pie la... ayam tandoori la... tutuk la.... kejam betol ika!!! huhuhu