Sabtu, 20 Februari 2010

Black Sesame Bun

BLACK SESAME BUN

Salam n selamat pagi sume ;-),

Hari ni mcm nak berehat rehatan, nak duduk2 jerr ehehe..boleh ke? :D tp tu lah bila duk lama2 pun boleh jd tak senang dbuatnyer dan kdg tu nak tido jer kejanyer tapi bila lebih tido jd kepala sakit bdn sume sakit2 huh!jdnyer nak buat apa?? soklan org yg tgh kekosongan minda, nak kena jumpa pakar mental ni baru baik :D eheh.. Oppss.. roti kat atas tu jgn lah gelak2 i tak de bijan itam ingatkan ada stok, ada tu stok sbnrnyer, tp ntah kat ceruk mana kita pun tak tahu :Djdnyer konon2 nak nmpkkan mcm bijan itam tu kita tabur jer lah coklat rice haaa..kan itam jugak tuuu ekekekek... inti pulak guna inti kelapa sbb suke pulak dgn inti kelapa! dulu2 paling tak suke inti kelapa kalau beli mesti yg ilang luar2nyer jer skrg lagi mau korek2 dia punyer inti :D cam budak2 betul! Resepi baru semalam dpostkan oleh kakak sorang yg rajin tuu.. mintak halal n izin ya resepinyer :D asal dr mana? malas pulak nak klik link yg akak bg tu.. kalau nak tahu klik HERE, malas niii :D resepi kopipes dr umah KAK HANA, maceh! dah dpt bf dgn roti.. buat 6 ketul tuk ceri2 tuu yg lain plain kasi budak2 makan :D

BLACK SESAME BUN

Bahan-bahan
  • 240g tepung roti
  • 30g tepung kek @ tepung gandum
  • 4g yis kering
  • 40g gula
  • 1/8 tsp garam
  • 30g butter
  • 30g shortening - nih hana tambah
  • 1 biji telur + susu segar/air jadi 170g - hana kurangkan 160 sbb buh water roux
  • 2 sudu besar water roux
  • Filling
  • Black sesama paste - hana gune inti kacang merah
  • Topping
  • Black sesame seeds
  • Asam buah kering warna merah- potong kecil2
  • Susu segar + madu - utk gliss

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough dan tekan ON. tunggu hingga siap.
  • Bulatkan doh. Tutup dengan kain lembab atau plastik wrap. Naikkn doh hingga dua kali ganda.
  • Tumbuk2an doh bg mengeluarkan angin. Uli sebentar.
  • Bahagikan kepada bulat2 kecil lebih kurang 35g setiap satu. - hana wat 40g.
  • Buh filling. tutup dengan kemas. Rehatkan lagi hingga doh naik.
  • Tekan tengah2 roti menggunakan jari ke dalam. Letak asam buah kering.Sapu@gliss roti dengan campuran susu segar dan madu. Taburkan black sesame seeds sekeliling asam tadi.
  • Bakar suhu 170 selama 18-20min atau hingga keperangan.
  • Sejukkan di atas redai.

ni i yg geget :D

4 ulasan:

umi_e berkata...

sedap tu!

Mat Gebu berkata...

waaaa, yg ni lagi menyerlahh, hana guna setoet je, ika guna sebiji ceri...tuu diaa..

openid berkata...

Salam Ika,
Ai tanak loti yang yuuu geget tuh. bak sini yang dok posing tuh. buh dalam bakul tawww! :D
Ijan

Kyuubi_85 berkata...

nampak sedap.. huhu

minta secubit.. :D