Selasa, 9 Februari 2010

Koci Pulut Hitam

BLACK KOCI @ KOCI PULUT HITAM

Salam semua dpagi selasa :D,

Sebelum tu nak katalah kan SAYA SUKE PULUT! ehehe.... sgt2 suke sejak tahu makan sbb sebelum ni kita kurengggggg sikit pulut2 nii kan pastu kan ibarat kata kak jun dulu2 tak suka sgt kuih2 traditional nii tp skrg ni dah tua kot tu yg suke bebnor tu nak2 pulut huh! dlm kepala ni kan dah mcm2 menu pulut yg nak dbuat kita tunggu jer lah ya sbb esok pun menu pulut jugak ahahaha..... ok ok lah dah 2 kali buat koci itam ni i likeeeeee sgt2! Resepi asal kat umah ALONGROZZ mekaceh along kita suke sgt dgn resepi ni mungkin lemak2 sbb ada gravy dia tuu yg buat semakin sedap... n lagi satu ni sbb tuan umah tgh kaya raya daun pisang ekekekeke...... tak tahu lah nak buat kuih yg mana satu guna daun pisang ni sbb daunnyer pun mcm dah nak kuning2 jerr sbb panas kan pastu duk lama sgt kat luar sana tu tuan umah ni sengal sgt g letak kat balkoni :D...

Si abang kena g sekolah walau tgn berbalut mana boleh cuti2! ehehehe... cuma kalau ada sukan tak leh join dlm minggu ni jerr sbb nak jg betul2 dia punyer cari biar tegak terus tulang2 dia tuu kan.. tp bengkak tak surut lg lah.. ambik masa kot.. ok lah kita tgk resepi dia ya.. Wahai Kak Ana kalau kita bersua koci yg kat atas tu nak bg kat akak huhuhu....insyaAllah ya doa supaya urusan kita ni berjalan lancar :D Along cam biasa mintak izin n halal resepinyer sekali lagi dpublish kan, tp versi eigo lah kan tapi rasanyer sume org lg terrer spekong dr kita ni yg berterabur lagi ngeeee... :D tak pun leh g SINI jugak tuk resepinyer :D


BLACK KOCI

Makes 18 pieces) kita wat half portion dpt 10pcs :D
INGREDIENTS:
200g Glutinous Rice Flour
100g Black Glutinous Rice Flour
1 tsp Salt
275ml Water (adjust if necessary)
- Mix until smooth dough is formed

FILLING:
50g + 50g Black/White Sugar
50ml Water
150g Desicated Coconut
1 Screwpine Leaf
- Heat up sugar & water until boiled. Add the rest & cook for a while.

GRAVY:
1 packet Coconut Cream
1 tsp Flour
1/2 tsp Salt
- Mix & microwave for 1 min.



wanna some bite? hihihi...

METHOD:

1. Wrap filling into a small portion of the dough.
Place on a piece of banana leaf & pour 1 tsp of gravy.
Wrap.
2. Steam for 25 minutes.


PYRAMID SIAM ehehe....

4 ulasan:

fuzidss berkata...

sedapnya tie, akak memang minat kuih ni

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...ni kuih fav Akak..dan memang suka sgt...pulut hitam...kalau pulut2 yg putih Akak tak berapa suka....
Ika...bagi mai 2 bungkus....sedapnya!!!

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

waaa sedap tuuuuu...tapi tak leh makan banyak....manissss

umi_e berkata...

fav kak e gak tu :p