Khamis, 4 Februari 2010

Chicken Tatsuta @ Japanese style fried chicken

CHICKEN TATSUTA @ JAPANESE STYLE FRIED CHICKEN

Salam n selamat pagi sume :-),

Sori yaa..semalam balik dah lambat malam pulak nak blogwalking kepala senoneng sampai skrg ni huhuhu.... mcm nak tumbang jerr sbb ala2 nak pitam gitu :-( nape eak? kita pun tak tahu kita kalau betul2 sakit kepala mcm ni lah, sampai tahap nak pitam itu baru betul sakit kepala kalau tak cuma sakit kepala gitu2 tu maksudnyer ala2 ngada2 gitu :P masih ok lagi tp tak pulak lah dr semalam ni huhu... nk mkn ubat kita tak reti sgt kalau sakit ke apa nak makan ubat BUKAN TAKUT! tp mmg liat sikit :D... Ni menu bentou untuk akak dgn abang sekali.. merangkap menu mak kot kalau masih tak ok lg palernyer... Japanese style fried chicken.. cuma ikut ori recipe dia org letak 2 jenis alcohol tp boleh jer tak letak kita yg buat dia kan.. jdnyer td ni just marinated dgn air perahan halia dgn syoyu sejenis kicap jepun.. Untuk resepi dah biasa rujuk kat JAPANESEFOOD.ABOUT sbb ninja tu pun suke kira ada ala2 taste jepun lah ni wakakaka...wawawawa...satit palerrrrr... untuk resepi nyer pun kita cnp kat sini jugak ya tgk sukatan dia.. :-) dia tak rangup sgt tp rasa dia unik sbb guna juice dr halia tu, sapa2 yg berminat leh lah cuba :-)

Mekaseh yg drop mesej k nanti dah elok sikit kita blogwalking :-) mekaseh!

CHICKEN TATSUTA
Source>>Japanesefood.about

Ingredients:

  • 4 chicken thighs
  • 3 tbsps soy sauce
  • 2 tbsps sake>>Skip untuk muslim
  • 1 tbsps mirin>>Skip untuk muslim
  • 2 tsps fresh ginger juice
  • 1/3 cup corn starch/flour/Japanese katakuriko starch>>Tepung Ubi
  • vegetable oil for frying




Preparation:

Cut chicken thighs into bite-sized pieces. Peel ginger and grate it, then squeeze it to take some juice. Mix saysauce, mirin, sake, and ginger juice in a bowl. Marinate chicken pieces in the sauce for 30min. Take out chicken from the sauce and pat lightly with paper towels. Preheat oil in 330 F in a deep pan. Lightly dust chicken with flour/corn starch and fry them. When chicken pieces are cooked well, remove from the pan and drain. *Be careful not to fry in high temperature, since soy sauce tends to burn easily.

*Makes 4 servings

5 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Ika...sian dia...Akak pulak sakit gigi..tapi malas nak makan ubat....kerap sangat....nanti asyik tidor tak buat kerja apa pun!
Jaga diri ya Ika..cam nilah...bila jadi suri rumah....orang ingat kita bersenang lenang kan kat umah..tapi kerja melonggok..dia orang tak perasan ...!

K.Nor berkata...

ijah... nk kepci jepun tuh..

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Very simple yet yummy FC! Pass me some Ikaaaaa! ;)

shipudden berkata...

sukanya ayam tuh..nyumnyum......nak wat sabtu nih..kasi mak rasa..huuhuhu

Nuridah berkata...

Ika,tengok la...knur type lagi sekali dah tak
nak keluar pulak komen ni...ish..mcm nak ketuk2 aje...

Ika, kenapa sakit kepala? Tak cukup tidur ke?
Knur kalau tak cukup tidur mesti sakit kepala..dah mkn ubat belum? Take care ok!

Knur baru nak jenguk pc tapi anak knur dah tunjuk homewrk dier yg melambak2 ni...too much.