Khamis, 18 Februari 2010

Bakso Resepi II

BAKSO
Resepi II

Salam kembali semuanyer :-),

Oleh kerana hari ni kita nak g kuar awal jdnyer kena masak awal lah jugak kan :D n as promise deetha, akak dah buat baksonya mmg sedap sekali kena dgn selera akak ya dee.. Sebelum ni guna resepi Che`iza tp che`iza pun dpt resepi dr org indonesia juga, n since kita dah suke ni mmg nak carik lagi variasi resepi baksonyer, mmg sukeeeeee sgt! Bakso ni byk jenis rupanyer alkisah... baru tahu tp yg kita suke daging sapi ini hihihi... Lama jugak tak buat bakso, lepas dapat kenal dgn DEETHA baru lah terasa nak tanyer resepi bakso dr dee.. Terima kasih ya deetha atas resepinyer yg kamu bg tu ya... aduiiiiii..pening paler sbb nak translatekan ke bahse melayu sbb bahse jawa mesia dgn pure indonesia ada lain sikit mummet endasku tgk word2 yg tak pernah ddgr :D n thanks tu dee jugak sbb tolong bg jwpnnyer :-).. Resepi asal dr CHEF BUDI BOGA/SUTOMO(org yg sama hihihi) dan dpt resepi ni dr DEETHA cik adik manis yg pandai masak2 juga ;-).. lepas ni akn ada lg menu2 dr indonesia hihihi.. Mintak izin n halal resepinyer untuk dpublish dsini juga ya dee, kalau enggak boleh cepat2 bagi tahu dgn akak.. Thanks! Sikit coretan lah eak, bakso ni dia rasa lada putih yg byk itulah kelainan dgn sup yg ada kat mesia. Correct me if im wrong :D, Deetha, kalau ada word yg akak salah tu betulkan eak? :D


Bakso Kuah Daging Sapi

Bahan:

60 g caisim, potong-potong, rebus, tiriskan >>Sawi dpotong n dcelur toskan
60 g suun, seduh air panas, tiriskan>> Suun dcelur n toskan(tak sure suun atau bee hoon)
60 g mi kuning, rebus, tiriskan>>Mee kuning, rebus n toskan
1 sdm bawang merah goreng

Kaldu:>>Kuah atau soup

1500 ml kaldu sapi>>Air rebusan daging(atau kiub lembu)
4 siung bawang putih, haluskan>>Bawang putih cincang atau tumbuk
1 sdm minyak goreng
1 sdm kecap asin>>Kicap masin
1 sdt lada halus>>Lada sulah
1 sdt garam halus
1 sdm sledri cincang>>Daun sup

Bakso Sapi:

400 g daging sapi, giling halus>>Daging lembu yg dhancurkan
1 sdm tepung terigu>>Tepung
2 sdm tepung kanji>>Tepung ubi
1 butir putih telur, kocok lepas>>Telur putih dpukul sedikit
¼ sdt lada halus>>Lada sulah
¼ sdt garam halus
(Untuk bebola ni kita masukkan dlm FP sume sekali )

Pelengkap:

Sambal cabai rawit>>Cili padi dtumbuk dgn air rebusan daging atau perahan lime pun ok
Saus tomat>>Sos tomato
Kecap manis

(untuk pelengkap kat atas tu kita satukan sekali sumenyer tu yg jd kaler dia pun lain pesen jer hihihi)




Cara Membuat:


1. Bakso Sapi: campur semua bahan bakso, uleni hingga tercampur rata. Bentuk menjadi bulatan-bulatan. Rebus hingga matang dan terapung. Angkat, sisihkan.

2. Kaldu: panaskan minyak, tumis bawang putih hingga harum, tuang kaldu, kecap assin, lada, garam dan sledri cincang. Masak hingga mendidih. Angkat.

3. Penyajian: Atur bakso, suun, mi kuning, caisim di dalam mangku saji. Tuang kaldu panas, taburi dengan bawang merah goreng. Sajikan panas dengan sambal cabai rawit, kecap manis dan saus tomat. Sajikan.

Untuk 5 Porsi

Tip: Rebus bakso di dalam air yang mendidih dengan api sedang. Jangan merebus dalam air yang terlalu mendidih karena bisa menyebabkan bakso pecah dan tekstur tidak halus.

4 ulasan:

whizatie berkata...

ika, pandai yerk buat sendiri meatball tue...kwatie beli ajerk kat pasar tmpt org jual daging halal byk.... erm...malasnyer pasal...ekekkekekee...

JC berkata...

weiiii sedap ni mkn cuaca sejuk2 ni...kalu anak2 akak meatballs habis di mkn dulu sebelum mkn meenya hihh

geraugebang berkata...

Sedapnya bakso...berpeluh-peluh kalau makan ni..

openid berkata...

Sedapnye bakso makan ngan meatballs... ritu lepas tgk ika buat mee rebus tu, malam terus kite buat.sampai tak sempat2 amik gambor pon.hehehe
Ijan