Jumaat, 19 Februari 2010

Nasi Goreng Kak Watie :D

NASI GORENG KAK WATIE

Salam sume dptg jumaat yg redupppp jer kat luar sana tu :D,

Alhamdulilah kenyang dah hihihi... malas sbrnyer tp kan haih! tak leh thn sokmo kalau g umah kak watie tgk nasik goreng dgn bekalnyer huh! mcm nak order jer! ehehe...bila nak dapat makan mmg tak tahu bila lah kan jdnyer dgn muka tak malu mintak resepinyer ehehe... maceh kak watie! sedap!! td kita letak 2 biji lada tuu tak pedas sgt rasanyer kena upkan sikit kalau nak pedas lagi sbb kita suke pedas.. Simple sgt, sebelum buat jugak nasik goreng tp biasa mmg kita tumbukkan ikan bilis sekali mcm boring pulak! asyik ikan bilis jerrr ehehe... Td ni tanyer kak watie mcm mana buatnyer, walahhhhh mudah jerrr..mmg bhn kompem ada dlm sebok :D.. Sapa yg nak tgk rupa nasi goreng kat umah kak watie yg selalu buatkan kita ter ngences ngences ni g kat umah KAK WATIERMAN yaa, itu belum bekalnyer lagi! huh!.. Sapa yg nak resepinyer ni td kita dah buat n edit sikit sukatan dia.. :D sapa nak cuba cubalah dpersilakan.. :D

NASI GORENG

Bahan2>>
  • 1 Cwn Nasi putih
  • 1 ulas bwg putih
  • 2 biji bwg kecik
  • Secubit Belacan
  • 1 1/2 st sos tiram
  • 1 ekor sotong size kecik
  • 2 ekor udang
  • 1 biji Telur
  • Kubis dhiris
  • Daun bwg
  • Bawang goreng
  • garam

cara2>>

  • Tumbuk bersama bwg putih, bwg kecik, belacan, nak blend pun ok. Panaskan minyak tumis bhn tumbuk hingga naik wangi masukkan sotong dgn udang di ikuti sos tiram n garam sikit.. Agak2 sotong dgn udang dah masak masukkan kobis kacau2 ketepikan sikit masukkan telur dan kacau lg sampai telur dah masak sikit baru masukkan nasi.. agak2 dah sekata dan kering sikit perasakan grmnyer matikan api barulah tabur daun bawang sebatikan dgn nasi dan tabur bwg goreng.. siap sedia dhidang untuk d ngap! ehehe... ulam2 dia timun lah kan.. selamat mencuba! thanks to KAK WATIE!! :-)

2 ulasan:

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Ika, I always drool at KakWatie's dishes and always think to myself.."napelah I takleh masak like her...so many dishes in a day???"...hehe..

Okey, bak nasi goreng sepinggan! ;)

openid berkata...

Salam Ika,
Bab udang tertenggek yang ai tak tahan tew! auuu.... gigit kang! hahaha
Ijan